Ispiši ovu stranicu

Beroš: 99 uzoraka pozitivno na britanski, dva na afrički, a četiri na njujorški soj

Beroš: 99 uzoraka pozitivno na britanski, dva na afrički, a četiri na njujorški soj Arhiva HRV

Među 350 pozitivnih uzroka na koronavirus, koji su dosad sekvencionirani, 99 uzoraka pozitivno je na britanski soj, dva na afrički, a četiri na njujoršku varijantu virusa - izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

- U suradnji s Europskim centrom za sprječavanje i kontrolu bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u proteklih mjesec dana i u naredna četiri tjedna šalje 10 posto pozitivnih uzroka iz Hrvatske slučajnim odabirom iz dokazanih grupiranja na sekvenciranje. Dosad je poslano malo više od 1000 uzoraka te su za 350 došli rezultati - rekao je Beroš.

Britanski soj koronavirusa prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji s nešto pozitivnih uzoraka u Gradu Zagrebu.

-U protekla dva tjedna ponovno bilježimo rast zaraženih na tjednoj razini. Broj aktivnih slučajeva na tjednoj razini porastao je za 24 posto. Broj hospitaliziranih i dalje ima povoljan trend blagog pada, međutim on prati broj novozaraženih s određenim vremenskim razmakom - pojasnio je Beroš.

U Hrvatsku je do danas stiglo 328.680 doza cjepiva protiv covida-19, aplicirano je 242.666 doza, jednom dozom cijepljeno 121.330 osoba, a s dvije doze njih 60.668.

Zabilježeno je 1.210 prijava sumnji na nuspojave, koje su bile najčešće blage i prolazne.

Beroš je pojasnio kako imamo dobar interes građana za cijepljenje te istaknuo kako se građanima s kroničnim bolestima, teže pokretnim i nepokretnim osobama preporučuje da se za cijepljenje prijavljuju svom obiteljskom liječniku koji će odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja putem e-naručivanja.

Pročitano 557 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI