Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara Sandra Grgić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, započelo je obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava se u spomen na 10. ožujak 1991. i postrojavanje više od 2000 pripadnika nenaoružanih odreda s područja bivše općine Vukovar u Bogdanovcima.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je u bivšoj državi trebala neizmjerno velika hrabrost i ljubav za stati nenaoružan i postrojiti se.

- Zahvaljujući hrvatskim braniteljima danas imamo slobodni Vukovar i Hrvatsku.Većinom glasova braniteljskih udruga odlučeno je kako će ovaj dan biti na dan postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima. Trebalo je imati jako puno hrabrosti, stati nenaoružan i preuzeti ogroman rizik, postrojiti se s namjerom stvaranja prvih oružanih snaga koje su trebale napraviti put ka slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj  - rekao je Penava te dodao kako hrvatski branitelji nisu zaslužili da se manipulira Vukovarom i Domovinskom ratom.

- Neprestanim izmjenama izbornog zakona manipulira se građanima. Građani nemaju jednaku slobodu i nisu međusobno ravnopravni, a na tome moramo zahvaliti aktualnoj Vladi što je zapravo dopustila da se manipulira Vukovarom i Domovinskim ratom. Tu je i promjena izbornog zakona odnosno izborni inženjering kojemu je pribjegao gospodin Plenković i aktualna koalicija gdje se ne može redovitim putem ostvariti volja građana jer se radi na neravnopravnosti građana - istaknuo je gradonačelnik Penava.

S gradonačelnikom se složio i predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, Tomislav Josić. On je istaknuo kako današnja Hrvatska zasigurno nije onakva kakvu su željeli hrvatski branitelji.

- Svi se često pitamo jesu li tolike žrtve bile potrebne i da li je moralo tako biti. Sa pozicije Vukovara dobili smo to da oni koji su radili zločine nisu procesuirani. Dozvolili smo Republici Srbiji suđenje ratnim zločincima u Beogradu umjesto da im mi sudimo, a kao nagradu dobili smo naziv Vukovar mjesto posebnog domovinskog pijeteta. Međutim u praksi smo dobili malo toga i nažalost to je naša svakodnevnica – rekao je Josić dodajući kako je na njima dužnost govoriti o tome i pokušati činiti promjene, učiniti državu boljom i pravednijom za sve.

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić rekao je kako je Hrvatska vojska izrasla na temeljima hrvatskih branitelja.

- Zahvaljujem se svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji jer su bili spremni dati ono najvrijednije kako bi danas imali svoju državu. Imali su hrabrosti stati nasuprot višestruko jačem neprijatelju, ali je pobijedilo njihovo hrabro srce i vjera. Hrvatska vojska koja je nastala na temeljima branitelja, danas je cijenjena u svim mirovnim misijama u kojima sudjeluje – rekao je Banožić.

Na novinarski upit kako gleda na stav branitelja da se nisu borili za ovakvu Hrvatsku, Banožić je rekao kako da na taj način izražavaju nezadovoljstvo stanjem u državi.

- Najpotrebnije nam je sada zajedništvo koje smo imali prije 30 godina kada se stvarala hrvatska država – pojasnio je Banožić.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća podono spomen-obilježja na Memorijalnom groblju u Crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Pročitano 552 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI