Ispiši ovu stranicu

Središnji program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara i 30. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda održan u Bogdanovcima

Središnji program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara i 30. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda održan u Bogdanovcima Foto: Valerija Lozančić

Središnji program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara i 30. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda održan je u Bogdanovcima. 

U Bogdanovcima je na današnji dan 1991. godine postrojeno više od 2.500 nenaoružanih branitelja s prostora bivše općine Vukovar koji su kasnije postali pripadnici 204. vukovarske brigade.
Toga dana prisjetio se i ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta izrazivši poštovanje i počast prema žrtvi hrvatskih branitelja i svima onima koji su dali svoj život za slobodnu demokratsku Hrvatsku, kao i prema žrtvi Vukovara, simbola Domovinskog rata.
- Sad smo svjesni kako je teško bila stvorena ova država. Koliko je krvi proliveno, koliko suza majki, žena, djece. Zar smo to zaboravili – upitao je Lasta.

Bogdanovci Vlada 21

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Nikola Mažar izrazio je poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su se prije 30 godina okupili na ovom mjestu.
-Upravo na ovome mjestu prije trideset godina okupili su se bez oružja svjesni da od toga dana više ništa neće biti kao prije. Vjerojatno nikada nećemo do kraja biti svjesni veličine onoga što su ljudi naših krajeva tada učinili da mi danas živimo u slobodi – poručio je Mažar.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić poručio je kako žrtva hrvatskih branitelja Vukovara nikada ne smije biti zaboravljena.
-Postrojili ste se ovdje  prije trideset godina bez oružja i bili spremni braniti svoj Vukovar i Domovinu. Hvala vam što ste bili prvi za Hrvatsku kada je to bilo najpotrebnije. Naša je trajna obveza govoriti o svima njima. Uspomenu na sve njih i njihova junačka djela moramo prenositi na mlađe generacije kako bi znali na pravi način cijeniti i čuvati slobodu koju danas imamo – poručio je Banožić.

Nazočnima se obratio i izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, ujedno posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković istaknuvši doprinos nenaoružanih odreda u Bogdanovcima koji su pružali junaštvo i nadu u trenutcima stvaranja hrvatske države.
-Malo je bilo onih koji su bili svjesni događanja koja slijede i koji su prepoznali važnost trenutka – rekao je Mareković.

Bogdanovci Grad 21

U ime gradonačelnika Grada Vukovara obratio se njegov savjetnik za branitelje Tomislav Josić podsjetivši na dugogodišnji san svih Hrvata i hrvatskih branitelja, neovisnu i slobodnu hrvatsku državu kojoj su uvelike pridonijeli hrvatski branitelji Vukovara.
- Je li Hrvatska onakva za kakvu smo se borili i kakvom smo je sanjali? Sigurno nije. Dužnost nas koji smo živi je da to govorimo i pokušamo promijeniti neke stvari – rekao je Josić.

Izrazivši zadovoljstvo nazočnošću okupljenih hrvatskih branitelja na obilježavanju sjećanja na dan koji je pokretač obrane, očuvanja domova i Domovine, načelnik općine Bogdanovci Marko Barun poručio je kako mogu biti ponosni jer gdje god pošli, znaju da je to njihova zasluga i zasluga njihovih suboraca.
-Dužnost mi je kao načelniku, čast kao domoljubu i obveza kao ocu da se njihova žrtva nikada ne zaboravi - poručio je Barun.

Bogdanovci branitelji 21

Podno spomen obilježja ubijenim i nestalim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Bogdanovcima vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva među kojima državnog vrha, Županije, Grada Vukovara i Općine Bogdanovci te svih braniteljskih udruga zajedno s porukom Kako u ratu tako i u miru.

Pročitano 487 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić