Ispiši ovu stranicu

Uoči blagdana Cvjetnice održan vukovarski križni put

Uoči blagdana Cvjetnice održan vukovarski križni put Foto: Sandra Grgić

Uoči Cvjetnice u Vukovaru na Putu spasa tzv. Kukuruznom putu uz molitvu održan je Križni put od Zavjetne kapelice na Lušcu do Bogdanovaca u dužini od 5 kilometara. Kukuruzni put bio je jedini i najkraći slobodan put okupiranog Vukovara prema ostatku slobodne Hrvatske koji su koristili brojni branitelji.

Posljednji koji su tim putom ušli u Vukovar bili su pripadnici HOS-a iz Zagreba, na čiji je poticaj i uz pomoć branitelja uz vukovarsku gradsku obilaznicu prije više godina sagrađena Zavjetna kapelica, a potom je 2010. godine  izgrađeno 15 postaja Križnog puta.

-Kapelica je podignuta 2006. godine  na inicijativu branitelja koji su 1991. godine koristili Kukuruzni put kako bi spasili živote. Njima na spomen, križ kroz postaje svake godine nose branitelji Vukovara i okolice, hrvatski vojni invalidi kao i ostali građani koji se pridruže Križnom putu – rekao je  predsjednik HVIDR-a Vukovarsko- srijemske županije Stipan Mađarac.

20210327 101054

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava ove je godine ponio križ do prve postaje.

- Ovo povijesno mjesto bilo je put spasa za Vukovar, a ujedno je značio i opstanak Vukovara sve dok nije bio zatvoren, a kada je Vukovar ostao potpuno odsječen bilo je samo pitanje vremena kada će doći do sloma njegove obrane. Hodočastimo u spomen na sve branitelje Vukovara s vjerom i nadom kako će ostati upisani u hrvatskom narodu za sva buduća pokoljenja – rekao je Penava.

Ovogodišnji križni put predvodio je župnik župe Kraljice mučenika, vlč. Zvonimir Martinović. 

Pročitano 660 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI