Ispiši ovu stranicu

Otvoren prvi dječji vrtić u Jarmini i uručena tri ugovora iz PRR vrijedna 8,5 milijuna kuna

Otvoren prvi dječji vrtić u Jarmini i uručena tri ugovora iz PRR vrijedna 8,5 milijuna kuna Foto: HINA

Ugovore iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 8,5 milijuna kuna uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Jarmini kod Vinkovca gdje je sudjelovala na svečanom otvorenju novoizgrađenog Dječjeg vrtića „Jarmina“, prenosi HINA

Riječ je o tri ugovora koja se odnose na projekt obnovljivih izvora energije, izgradnju i uređenje šumskih vidikovaca i pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.

Vrtić "Jarmina" prvi je dječji vrtić izgrađen u toj općini u koji je uloženo sedam milijuna kuna osiguranih iz EU fondova i  Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. Pohađat će ga 75 djece, a bit će zaposleno pet odgajateljica.

„Ovo je 12. vrtić u Vukovarsko-srijemskoj županiji izgrađen sredstvima iz Programa ruralnog razvoja za što je osigurano 56 milijuna kuna, a ukupno je u Hrvatskoj otvoreno ili će se otvoriti 200 vrtića s potporom iz tog programa od preko milijarde kuna“, rekla je ministrica Vučković na svečanosti otvorenja vrtića kojoj su nazočili i ministar obrane Mario Banožić te općinski načelnik Andrija Draganić.

Ministrica je istaknula i kako je riječ o izuzetno značajnoj mjeri za ruralna područja koja se itekako može povezati s ciljevima Ministarstva poljoprivrede jer je riječ o važnom uvjetu za ostanak mladih obitelji na hrvatskom selu.

Dodala je da se nalazimo između dva financijska razdoblja kada je riječ o europskom proračunu, no da će se program nastaviti pa će Ministarstvo uskoro objaviti nove natječaje koji se odnose na izgradnju dječjih vrtića, tržnica, vatrogasnih domova i društveno kulturnih centara.

„Podsjetila bih da je hrvatsko predsjedništvo prošle godine uspjelo zadobiti potporu drugih zemalja članica za tzv. Prijelaznu uredbu kojom se omogućuje kontinuitet financiranja dok se ne usvoji cijela reforma zajedničke poljoprivredne politike“, rekla je Vučković pojašnjavajući nastavak provedbe mjera obnove, rekonstrukcije i izgradnje različitih oblika društvene infrastrukture na ruralnom prostoru.

Najavila je da Hrvatsku u idućem programskom razdoblju, samo za sektor poljoprivrede, čeka preko 5 milijardi eura te je poručila da slijedi izazovno razdoblje u koje Vukovarsko-srijemska županija treba gledati s optimizmom.

Pri tom je istaknula da je hrvatski prosjek poljoprivrednika do 41 godine 12,9 posto, a na vukovarsko-srijemskom prostoru je iznad 20 posto i povećava se pa se da zaključiti da se tu poljoprivreda u demografskom smislu obnavlja bržim tempom. Također, niži je i udio staračkih poljoprivrednih domaćinstava od hrvatskog prosjeka.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede i Programa ruralnog razvoja financiralo je 12 vukovarsko-srijemskih dječjih vrtića u naseljima s manje od 5.000 stanovnika.

Pročitano 583 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar