Ispiši ovu stranicu

Vukovar dobio Društveni centar u okviru projekta Za jedno - Zajedno

Vukovar dobio Društveni centar u okviru projekta Za jedno - Zajedno Foto: Marija Molnar

Obnovljene i uređene prostorije Društvenoga centra u Sportskoj dvorani u Borovu Naselju danas je otvorio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Riječ je o projektu  Za jedno – Zajedno čiji je nositelj Mirovna grupa mladih Dunav, a partneri Grad Vukovar, Javna ustanova Sportski objekti Vukovar i 11 organizacija civilnoga društva s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Ovaj je prostor rekonstruiran i prenamijenjen za potrebe Društvenoga centra u kojemu će se do svibnja 2022.godine odvijati programi kulturnih aktivnosti, poduzetništva, zaštite okoliša, volonterstva, zaštite i prevencije bolesti, obrazovanja i cjeloživotnoga učenja, informatičke tehnologije, društveno korisnoga učenja te sportske aktivnosti koje provode stručnjaci i predstavnici partnerskih institucija. U dvije godine provedbe plan je provesti preko 200 aktivnosti temeljenih na potrebama građana.

- S obzirom da je projekt zamišljen s ciljem povećanja iskoristivosti javnih prostora za društvenu zajednicu općenito, njime je obuhvaćena ciljna skupina od 600 građana iz naše i Osječko-baranjske županije.  Nakon što je prije dva mjeseca završena obnova ovog prostora, krenule su i aktivnosti u kojima je do sada sudjelovalo više od 130 građana - istaknuo je voditelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo.

Projekt je vrijedan 1.988.842,53 kuna i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014-2020 u okviru poziva Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice u iznosu od 1.491.631,90 kuna, dok je ostatak iznosa sufinanciran sredstvima iz državnog proračuna.

- Zadovoljstvo je otvoriti ovaj novi prostor kojega smo preuredili kroz projekt Za jedno – Zajedno. Smisao prostora i njegove transformacije je osigurati prostor za rad, prezentaciju, druženje, razmjenu ideja i komunikaciju,  a sve u cilju privlačenja dodatnih EU sredstava unapređenja rada udruga, angažiranja što je moguće većeg broja ljudi u gradu na projektima i kroz projekte. Osobno mi je, osim same vrijednosti projekta i dva milijuna kuna privučenih u Vukovar, važna i suradnja među udrugama te da smo od ovog prostora za kojeg znamo kako je izgledao ranije, stvorili moderan prostor koji će svakome onome kome su potrebna računala i uredi, na ovaj način zadovoljiti te potrebe i osigurati  normalno funkcioniranje udruga koje za tim iskažu interes -  istaknuo je gradonačelnik Penava otvarajući ovaj Društveni centar.

Voditelji projekta najavljuju brojne aktivnosti za sve dobne skupine o čemu redovno izvještavaju na svojim web stranicama, a posebno ih raduje veliki broj djece koju su privukli dosadašnjim aktivnostima u ovaj centar

- Sva ta djeca koju smo uspjeli skupiti za vrijeme ove pandemije, a kojih je 113 do sada ovdje se druže, imaju priliku biti kreativni, upoznavati jedni druge. Za ovaj prostor govore da im je neka vrsta sigurne luke u koju dolaze, u kojoj im nikada nije dosadno i u kojoj uvijek nešto novo nauče - rekla je koordinatorica projekta Za jedno – Zajedno Mateja Cimeša.

Ostale organizacije, institucije i klubovi koji sudjeluju u ovom projektu su Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenoga križa Vukovar, Vaterpolo klub Vukovar, Plivački klub Vukovar, Vukovarski triatlon klub, Košarkaški klub Borovo Vukovar, Hrvatski rukometni klub Borovo, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za poduzetništvo Osijek, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Samo pozitivno -  udrugom za promicanje pozitivnih vrijednosti Vinkovci.

Pročitano 883 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar