Ispiši ovu stranicu

Podjelom graha obilježen praznik rada

Miroslav Čorak Miroslav Čorak Obilježavanje 1. svibnja uz podjelu graha sugrađanima
Međunarodni praznik rada zbog trenutne epidemiološke situacije ni ove godine nije obilježen tradicionalnim prvosvibanjskim izletom u Adicu. Ipak Turistička zajednica grada Vukovara u suradnji s Gradom Vukovarom organizirala je podjelu graha na dvije lokacije, u Perivoju Miše Barne u Borovu naselju te kod Radničkog doma u središtu grada.
- Danas je sve 'to go' pa tako i grah. Nažalost covid-19 prisilio nas je da na ovakav način obilježavamo praznike. Praznik rada tradicionalno je trebao biti obilježen u park-šumi Adica uz niz kulturnih i zabavnih sadržaja, ali ove godine smo zbog svima poznate situacije prisiljeni obilježiti ga na ovakav način. Prigodni grah podijelili smo na dvije lokacije, u Perivoju Miše Barne u Borovu naselju te kod Radničkog doma u središtu grada, naravno uz poštivanje svih epidemioloških preporuka. Danas imamo i lijepo vrijeme i svim sugrađanima želim da provedu ovaj praznik u krugu obitelji i prijatelja, a jednako tako želim čestitati svim Josipama i Josipima blagdan svetog Josipa Radnika, rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.
Za ovu prigodu pripremljeno je ukupno tisuću porcija graha na što se osvrnula direktorica Tursitičke zajednice grada Vukovar Marina Sekulić. 
- U želji da uslijed trenutne epidemijološke situacija odlučili smo se obilježiti praznik rada na prigodan način. Ukupno smo pripremili tisuću porcija graha, od čega je 500 podijeljeno u Borovu naselju, a ostatak u središtu grada. Troje ugostitelja pripremilo je i zapakiralo ove porcije sukladno epidmeiološkim preporukama. Htjeli smo na ovaj način prisjetiti se nekih ljepših vremena u nadi da ćemo slijedeće godine ponovno biti svi zajedno u Adici, rekla je Sekulić.
 Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Prosvjedi su bili rezultat stoljetnog iskorištavanja radnika, prvenstveno kroz rad i do 18 sati dnevno za vrlo niske plaće.
Pročitano 717 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI