Ispiši ovu stranicu

Stella Ristović, maturantica Gimnazije Vukovar, napisala najbolju priču o Domovinskom ratu.

Stella Ristović, maturantica Gimnazije Vukovar, napisala najbolju priču o Domovinskom ratu. Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

U petak 21. svibnja 2021. godine objavljeni su rezultati natječaja Ministarstva hrvatskih branitelja za najbolje srednjoškolske priče.

Stella Ristović, maturantica Gimnazije Vukovar, napisala je najbolju priču o Domovinskom ratu, druga nagrada otišla je u Zagreb, a zbog velikog broja radova Ministarstvo je moralo posebno pohvaliti neke od mladih autora.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nakon Povjerenstva za vrednovanje, donio je Odluku o dodjeli nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

- Zbog velikog broja priča vrednovanje je ove godine obavljeno u četiri kruga: u treći krug vrednovanja ušlo je 27 kratkih priča o Domovinskom ratu s najviše postignutih bodova u prethodnim krugovima, dok u četvrtom krugu Povjerenstva posebno vrednovalo najboljih 14 kratkih priča o Domovinskom ratu s najviše postignutih bodova u trećem krugu, poručili su iz Povjerenstva za vrednovanje.

Prvu nagradu u neto iznosu od 3.000 kuna osvojio je rad Dio mene, autorice Stelle Ristović, učenice 4. razreda iz Gimnazije Vukovar, a mentorica radu bila je Damira Nujić.

- Pobjednička priča Dio mene progovara o silovanju u ratu. Tako teška tema i za ‘ozbiljne’ književnike našla je svoj glas u jednoj vukovarskoj maturantici. Traumatična priča, ispričana u prvom licu, donosi pred čitatelja snažne i bolne slike, izmiješane s nevjericom kako se to doista događa. Novi život na kraju priče donosi nadu, mir i, ipak, život - stoji u obrazloženju nagrade.

Drugu nagradu u iznosu od 2.000 kuna osvojio je rad Pet minuta Vide Terze, učenice 4. razreda zagrebačke II. gimnazije, izrađen pod mentorstvom Ane Širinić.

- Drugonagrađena priča Pet minuta oživljava svibanjsko bombardiranje Zagreba, zvončiće koji su padali na proljećem obasjani grad. Mjesto radnje – školsko igralište u Križanićevoj ulici. Uskoro će zvoniti za odmor, svi će izaći na dvorište. Bomba zaustavlja kredu na ploči, diže bilježnice u zrak… U podrumu obližnjega hotela naš pripovjedač shvaća da je bomba pala pet minuta prije velikog odmora. Samo pet minuta - pojasnilo je povjerenstvo.

Čak pet priča dijeli treće mjesto

Pet je priča koje su osvojile treću nagradu, svaku u iznosu od tisuću kuna.

Priču Povez napisao je Ivan Mandarić, učenik 2. razreda Nadbiskupijske klasične gimnazije ‘Don Frane Bulić’ s pravom javnosti, izrađen pod mentorstvom Vedran Torić.

Nagrađenu priču Deja vu napisala je i Lea Beber, učenica 2. razreda Srednje škole Pregrada, a mentorica učenici je bila Andrea Vukmanić.

Antonija Bračun, učenica 3. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti napisala je također nagrađenu priču Božja ruka iznad Srđakoju je mentorirala Mirjana Žeravica.

Treću nagradu dobilo je i Sjećanje Core Borković, učenice 4. razreda zagrebačke IV. gimnazije, koju je mentorirala Nataša Zovko.

Daniele Beriša, učenik 2. razreda Tehničke škole Rijeka, pod mentorstvom Tamare Šoić, napisao je također nagrađenu priču Svjetlucava traka završetka.

Zbog velikog broja radova Ministarstvo je moralo posebno pohvaliti neke od mladih autora, čiji popis možete pronaći na stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja.

Pročitano 548 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI