Ispiši ovu stranicu

Završen mural Ostajemo

Završen mural Ostajemo Foto: Matea Karlović

U okviru VukovART-a i Panonanet-a umjetnici iz Španjolske, Švicarske, Latvije, Njemačke i Rusije u Vukovaru oslikavaju 10 novih umjetničkih djela, a četiri su već završena. Jedan od novooslikanih murala u Ulici Marina Držića je mural pod nazivom „Ostajemo“ kojega su naslikali španjolski umjetnici iz umjetničkog kolektiva Boa Mistura.

-Ovaj mural sadrži riječ Ostajemo i broj stanovnika Vukovara prema popisu iz 2011. godine. Cijeli je mural posvećen činjenici da Vukovarci ostaju u svome gradu unatoč svim nedaćama, ratu, gospodarskim krizama. To je jedna lijepa poruka naših prijatelja iz Španjolske koja nam je uljepšala ovaj dio grada – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je sa suradnicima obišao novonaslikani mural te zahvalio svim umjetnicima i suradnicima najavivši i nastavak manifestacije.

Vukovar je već petu godinu za redom domaćin najvećim imenima svjetske street art scene, a ovogodišnje se izdanje street art festivala održava pod sloganom „Uplovi u luku umjetnosti“ .
-S ovogodišnjih 10 radova imat ćemo 33 umjetnička djela na našim ulicama uz još neka djela koja sa nam ostavili umjetnici koji su slikali u Vukovaru. Ta djela imaju velik broj pregleda koji se broji u milijunima i podaci nam govore kako su i Turistička zajednica i okolni kafići imali veliki porast broja posjetitelja nakon što je, primjerice, Filip Mrvelj naslikao svoju prvu sliku na mostu u središtu grada. Cilj je dakako da kultura podigne i poduzetništvo na višu razinu, odnosno da poduzetnici prepoznaju svoje mogućnosti koje im ovo pruža – poručio je Siniša Mitrović, koordinator projekta VukovART.

Kako navode organizatori, putem Luke umjetnosti Vukovar je predstavljen u drugačijem, urbanom svjetlu, što nas je na polju street art umjetnosti svrstalo uz bok mnogih većih i jačih svjetskih gradova. VukovART predstavlja jedinstveni koncept u kulturi i umjetnosti Vukovara, promovira Vukovar kao Luku umjetnosti, mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život. Time je Vukovar postao „galerija na otvorenom“ u kojoj, uz lokalnu zajednicu, uživaju i turisti.

-Dobar glas o doživljaju umjetnika i dobroj organizaciji proširio se u umjetničkim krugovima pa sve više umjetnika želi sudjelovati na ovoj manifestaciji  - ističe umjetnik Filip Mrvelj.

Zahvaljujući Razvojnoj agenciji Vukovar za provedbu ovog prepoznatljivog projekta za dvije godine osigurano je financiranje europskim sredstvima u 100%-tnom iznosu, vrijednosti gotovo 1. 500.000 kuna.

Pročitano 925 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić