Ispiši ovu stranicu

Fišijadom i druženjem obilježen Međunarodni dan Dunava u Vukovaru

Fišijadom i druženjem obilježen Međunarodni dan Dunava u Vukovaru Foto: Marija Molnar

Na šetnici uz Dunav ispod dvorca Eltz, fišijadom, natjecanjem u lovu ribe udicom na plovak za kadete te sajmom tradicijskih proizvoda, obilježen je Međunarodni dan Dunava. Tradicionalna je to manifestacija koja okuplja veliki broj građana i na simboličan način pokazuje značaj rijeke Dunav za život Vukovaraca.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica grada Vukovara i Grad Vukovar, a gradonačelnik Ivan Penava proglasio je pobjednike ovogodišnjeg natjecanja u spravljanju fiš-paprikaša. Po ocjeni stručnoga povjerenstva, među 19 prijavljenih ekipa, treće mjesto s 45 bodova osvojila je ekipa Uvijek žedni uz prigodni pehar i kotlić, drugo ekipa Lapapa s 46 bodova, također uz pehar i gusanu peku, a prvo mjesto ekipa Izletnici s 52 boda. Uz pehar, prvaci su dobili i roštilj kao nagradu. Svim sudionicima natjecanja uručene su i prigodne zahvalnice.

- Vukovar je grad koji živi sa svojom rijekom. Uživamo u blizini Dunava i puno smo toga napravili proteklih godina kako bismo grad približili i otvorili ga ka rijeci, od šetnica, ugostiteljskih objekata na obali do manifestacija poput ove koje nas povezuju. Mislim da je ovo manifestacija na kojoj trebamo raditi kvalitetom i brojnošću. Ove godine poslužilo nas je i vrijeme, a intenzivnim tretiranjem smo uspjeli smanjiti i najezdu napasnika komaraca neizostavno vezanih uz Dunav pa se nadam da posjetitelji, Vukovarci i gosti uživaju u ovom prekrasnom dunavskom ambijentu uz dobru hranu, piće i naše tamburaše iz sastava Allegro te grupu Babylon – istaknuo je Penava.

Ove godine manifestacija je smještena na novi otvoreni reprezentativni prostor u kojemu se nalaze travnate kaskade, tribine i svojevrsni gradski amfiteatar.

- U tom smislu moram pohvaliti naše dugogodišnje partnere Hrvatske vode koje su radile na ovom projektu. Ovaj je prostor uistinu prekrasan i vizualno, ali i multifunkcionalan, na samoj obali. Ostaje nam osmišljavati načine kako mu što više davati na značaju organiziranjem različitih događaja poput ove manifestacije – naglasio je Penava.

Međunarodni dan Dunava obilježava se 29.lipnja, a u Vukovaru zadnjih 14.godina.

-Manifestaciju održavamo sukladno epidemiološkim mjerama. Ove godine Zajednica športsko-ribolovnih udruga organizirala je i natjecanje u lovu ribe, te organizirala spravljanje fiš-paprikaša koji su posjetitelji mogli kupiti po promotivnoj cijeni, a sav prihod ide u dobrotvorne svrhe putem Gradskog društva Crvenoga križa Vukovar. Imamo i izložbeno-prodajni sajam tradicijskih proizvoda doduše u nešto smanjenom obliku – istaknula je direktorica TZ Vukovar Marina Sekulić.

 

Pročitano 497 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar