Ispiši ovu stranicu

Počinje manifestacija Ilok Delicium Mundi

Grad Ilok Grad Ilok Foto: HRV arhiva

U Iloku se 2. i 3. srpnja održava dvodnevna manifestacije humanitarnog karaktera pod nazivom Ilok Delicium Mundi – objedinjene vrijednosti Srijema i hrvatskog Podunavlja. 

U organizaciji Grada Iloka i pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije u atriju Muzeja grada Iloka, obnovljenog Dvorca Odescalchi u 20 sati počinje Ilok Delicium Mundi, modernizirano izdanje festivala kulture i delicija Srijema. Kroz program u atriju dvorca, izgrađenom na temeljima dvora Nikole Iločkog, bit će ispričana priča o posljednjem hrvatskom kralju Nikoli Iločkom, najpoznatijem gospodaru grada Iloka za čije je vladavine Ilok proživljavao svoje “zlatno doba“.
Također će biti predstavljena vinska karta iz podunavskih regija, a ove godine zbog pandemijskih mjera okupit će se vinari iz Iloka s ponudom degustacije vina.
Organizira se i “Srijemski stol” u okviru kojeg posjetitelji manifestacije mogu kušati poznata autohtona riblja i mesna jela.
U kulturnom dijelu programa posjetitelji će uživati u poeziji posvećenoj gradu Iloku, Dunavu i vinu. Zanimanje pobuđuje i sudjelovanje mladih Iločana s namjerom revitaliziranja baštine u kostimima poznatih povijesnih osoba Iloka i Srijema.
U okviru manifestacije danas nastupa Dominik i Co., a sutra Marko Kutlić.

Manifestacija je i humanitarnog karaktera. Kupnjom čaše prikupljat će se simbolične donacije, a cjelokupni iznos donira se za obnovu obiteljske kuće za sedmeročlanu obitelj iz Mošćenice kod Petrinje, oštećene potresom.

Ilok Delicium Mundi od strateškog je značaja za razvoj turističke ponude grada Iloka, istovremeno Srijema i Slavonije. Pozicionira destinaciju na vinskoj karti Hrvatske te unaprjeđuje promociju hrvatske kulture, kuhinje i vina – poručuju iz Grada Iloka.

Pročitano 520 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić