Ispiši ovu stranicu

Obilježena godišnjica pogibije djelatnika OIV-a Đure Podboja

Obilježena godišnjica pogibije djelatnika OIV-a Đure Podboja Foto: OIV

U mjestu Popovac u Osječko-baranjskoj županiji u krugu odašiljača „Belje Đuro Podboj“ obilježena 30. obljetnica pogibije Đure Podboja.

U spomen na njegovo hrabro postupanje i nesebičnu žrtvu izaslanstvo Uprave Odašiljača i veza, bivše kolege i suborci te uža obitelj položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja postavljenog u znak sjećanja na njihovog kolegu.

Početkom Domovinskog Đuro Podboj radio je kao tehničar na objektu Belje na kojem su bili smješteni televizijski i radijski odašiljači. S obzirom na strateški bitan položaj, objekt Belje bio je od iznimnog značaja zbog nužnosti emitiranja hrvatskog informativnog programa o kojem su ovisili brojni stanovnici na području Slavonije, Srijema, Baranje i dijela Podravine. U slučaju eventualnog prestanka odašiljanja signala s objekta Belje dogodila bi se informativna blokada za široko područje istočne Hrvatske i to u trenucima kada su informacije imale iznimno bitnu ulogu u ratu protiv agresora. Svjestan spomenutih neželjenih posljedica potencijalne informativne blokade, svojim požrtvovnim djelovanjem, Đuro Podboj je do kraja branio odašiljač Belje od agresora. U spomen toj iznimnoj žrtvi Odašiljači i veze preimenovali su objekt koji i danas ponosno nosi ime „Belje – Đuro Podboj“ te tako služi kao vječni podsjetnik na to kako je njihov djelatnik i kolega dao značajan doprinos da Republika Hrvatska ostvari pobjedu u ratu koji se vodio i u medijskom prostoru.

Pročitano 570 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar