Ispiši ovu stranicu

Hrvatska sutra obilježava 22. obljetnicu pogibije Josipa Jovića

Josip Jović stradao je na Plitvicama 1991. godine Josip Jović stradao je na Plitvicama 1991. godine Foto: Arhiva

Sutra, na Uskrs, obilježava se 22. godišnjica pogibije redarstvenika Josipa Jovića, koji je kao prva žrtva Domovinskog rata poginuo u sukobu hrvatskih policijskih snaga sa srpskim pobunjenicima na Plitvicama.

Na Uskrs, koji je 1991. godine, kao i ove godine, bio 31. ožujka, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko sukobili su se u zoru sa srpskim pobunjenicima, pripadnicima milicije tzv. SAO Krajine koja je na području Nacionalnog parka Plitvice organizirala policijsku postaju, a dan ranije zaposjela upravnu zgradu nacionalnog parka. Tomu je prethodilo nezakonito proglašenje tog parka "javnim poduzećem" tzv. SAO Krajne, te za ono doba uobičajeni "mitinzi istine" srpskog pučanstva u tadašnjoj Titovoj Korenici pa je hrvatsko državno vodstvo u subotu, 30. ožujka, donijelo odluku da se na tom području ponovno uspostaviti ustavno-pravni poredak RH.

Hrvatska je policija na Uskrs krenula u akciju deblokade i u svega nekoliko sati borbe protjerala pobunjenike, u sukobu je poginuo 22-godišnji Josip Jović, a ranjeno je devet hrvatskih policajaca. Najviše ih je stradalo u autobusu na koji su pobunjenici pucali iz zasjede.

Na pobunjeničkoj srpskoj strani poginuo je jedan pripadnik milicije tzv. SAO Krajne, a više ih je ranjeno i uhićeno. Među uhićenima bio je i Goran Hadžić koji je naknadno pušten iz zatvora i kasnije bio jedan od vođa srpskih pobunjenika u Hrvatskoj, a sada je optuženik Haaškog suda.

Bila je to prva pobjeda hrvatskih redarstvenih snaga, a taj dan kasnije je nazvan "Krvavi Uskrs".

U spomen na prvoga poginulog branitelja u Domovinskom ratu tradicionalno se organizira ultra maraton, dug 87 kilometara, od Karlovca do Plitvica.

Pročitano 2016 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac