Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30. obljetnica stradanja vukovarskih branitelja i civila Sajmišta

Obilježena 30. obljetnica stradanja vukovarskih branitelja i civila Sajmišta Foto: Sandra Grgić

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovar podno spomenika na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici gdje je 12 hrvatskih branitelja i civila ubijeno i bačeno u bunar obilježena je 30. godišnjica sjećanja na stradanje vukovarske gradske četvrti Sajmište.

Ovom su se prigodom okupljeni prisjetili 14. rujna 1991. godine kada su tadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe probile obranu grada između negoslavačke i petrovačke ceste. 

Prigodni program započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju masovne grobnice u Novoj ulici na Sajmištu, a vijence su položila brojna izaslanstva.

Predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Igor Gavrić rekao je da obilježavanjem ove godišnjice žele dati do znanja da neće prestati tragati za svojim najmilijima.

- Na ovome mjestu počeo je sveopći napad iz smjera vojarne, Negoslavaca i ostalih dijelova. Napad je bio iznenadan, tada je stradao veliki broj naših civila što naravno nitko nije očekivao. 14. rujan ostat će kao datum velikog napada na ovaj dio grada sa Petrove gore. Ono što nas najviše boli je to što se i dan danas, nakon 30 godina brojni naši najmiliji nalaze na popisu nestalih osoba i to što naši dojučerašnji susjedi još uvijek nisu odgovarali za svoja zlodjela. Mi smo kao Udruga tu svake godine i nećemo dopustiti da se zaboravi – rekao je Igor Gavrić.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić rekao je kako se uvijek trebamo sjećati onih koji su izgubili živote u ratu.

- Na ovakvim događanjima uvijek se okupi malo ljudi i to me jako žalosti. Mi se moramo okupljati i čuvati vrijednosti Domovinskog rata. Za zločine koji su počinjeni ratnih godina nitko nije odgovarao, a političari tu problematiku guraju pod tepih što me također žalosti – istaknuo je Tomislav Josić.

Obilježavanje je završilo molitvom za sve stradale koju je izgovorio župnik župe „Kraljice Mučenika“ na Sajmištu velečasni Zvonimir Martinović.

Pročitano 745 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI