Ispiši ovu stranicu

Pavliček: Dopunski izbori su neustavni

Pavliček: Dopunski izbori su neustavni Foto: Arhiva HRV

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u Hrvatskome saboru govorio je o dvostrukom pravu glasa koje koriste pripadnici nacionalnih manjina povodom dopunskih izbora za gradska i općinska vijeća te županijske skupštine.

Pavliček je upozorio kako će se u nedjelju 3. listopada u više od 80 općina i gradova te nekoliko županija održati dopunski izbori na kojima će pripadnici nacionalnih manjina ponovno glasati za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine.

- Prvenstveno se to odnosi na nacionalno miješane sredine, gdje se na redovnim izborima u svibnju takozvana manjinska kvota vijećnika nije ispunila, što znači da će primjerice pripadnici srpske nacionalne manjine u nedjelju izaći u 60 općina i gradova diljem Hrvatske i ponovno glasati. Drugi put u četiri mjeseca za istu instituciju. Izbori bi trebali biti festival demokracije, no ovi izbori su festival nejednakosti hrvatskoga naroda s pripadnicima nacionalnih manjina jer isti mogu dva puta glasati za istu instituciju – rekao je Pavliček te upozorio na to da će se na ovim izborima promijeniti omjer političkih snaga u brojnim lokalnim predstavničkim tijelima i poništiti odluka većine na lokalnim izborima.

- Nažalost, ovaj način izbora omogućen je novim zakonom o lokalnim izborima, koji je ove godine izglasan prvenstveno zahvaljujući amandmanima Furija Radina, Roberta Jankovića i SDSS-a, koji su usvojeni i na taj način omogućili manjincima da dva puta glasaju za istu instituciju. Smatramo da to nije u skladu s Ustavom, ni s brojnim drugim zakonima u Republici Hrvatskoj – naglasio je.

Pavliček je upozorio na cijenu dopunskih lokalnih izbora u visini od oko deset milijuna kuna i tromost Ustavnog suda.

- Nadam se da će Ustavni sud što hitnije dati pravorijek. Ovo nema nikakve veze s pozitivnom diskriminacijom, to je diskriminacija većinskog hrvatskog naroda u odnosu na nacionalne manjine - zaključio je Marijan Pavliček.

Pročitano 437 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI