Ispiši ovu stranicu

Većin vukovarskih učenika ima prijatelje samo među pripadnicima svoga naroda

Dinka Čorkalo Biruški prikazala je rezultate dvaju istraživanja Dinka Čorkalo Biruški prikazala je rezultate dvaju istraživanja Milan Paun

U organizaciji Europskoga doma Vukovar i njemačke Zaklade Friedrich Ebert u Gradskom muzeju Vukovar održana je javna rasprava Izazovi i perspektive obrazovanja u Vukovaru.

Cilj je rasprave potaknuti razgovor o mogućnostima obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina i organiziranju integrativne nastave i izvannastavnih aktivnosti, rekla je Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskoga doma Vukovar. Dodala je da škola treba služiti i socijalnoj integraciji djece.

Uvodno izlaganje o rezultatima istraživanja stavova učenika i roditelja u sustavu obrazovanja održala je Dinka Čorkalo Biruški te rekla da je istraživanje pokazalo kako su međuetnički stavovi učenika i roditelja u Vukovaru lošiji negoli u drugim krajevima te da velika većina roditelja u svim etničkim zajednicama nije zadovoljna stanjem u obrazovanju. Građani kao tri najveća problema u Vukovaru navode iseljavanje mladih, nedostatak radnih mjesta i etničku podjelu djece u vrtićima i školama. Čak 71 posto ispitanih učenika među tri najbolja prijatelja nema pripadnika druge etničke skupine. 

Istraživanje je također pokazalo da velika većina roditelja podržava model obrazovanja u kome bi djeca zajedno imala nastavu prirodoslovne skupine predmeta i odvojeno nastavu društvene skupine predmeta.

Potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević zalaže se za integraciju djece i kaže da modele integracije trebaju odrediti stručnjaci.

U raspravi su sudjelovali i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u resornom ministarstvu Vesna Šerepac, ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko, ravnateljica OŠ Siniše Glavaševića Vukovar Slavica Mišić i profesor Fakulteta političkih znanosti Zagreb Siniša Tatalović.

 boris

Pročitano 410 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun