Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30. obljetnica stradanja u Tordincima

Obilježena 30. obljetnica stradanja u Tordincima Foto: Općina Tordinci

Danas je u Tordincima prigodnim svečanim programom odana počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Tordinci su od 30. rujna, nakon pada susjednog sela Antina, bili u potpunom okruženju. Na selo je palo nekoliko tisuća granata, uništeno je dvjestotinjak kuća, a samo je na crkvu ispaljeno oko stotinu granata.

Nakon mjesec dana odolijevanja napadima, u rano jutro 25. listopada JNA i srpski pobunjenici pješaštvom i tenkovima iz više smjerova započeli su napad na Tordince. Hrvatski su branitelji napad dočekali spremni te su na samom početku uništili 3 transportera i 6 tenkova, da bi se poslijepodne povukli uslijed nedostatka protuoklopnog naoružanja. U narednih nekoliko dana Tordinci su ipak pali u ruke agresora.

Ovogodišnje obilježavanje započelo je Bogoslužjem sjećanja u Protestantsko reformiranoj crkvi u Tordincima koje je predvodio biskup Jasmin Milić.

Kod spomen obilježja ispred rimokatoličke crkve polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast svim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, a nakon čega je doržana Sveta misa zadušnica u crkvi Presvetog Trojstva u Tordincima koju je predvodio Mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

Pročitano 655 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI