Ispiši ovu stranicu

Premijerno prikazan dokumentarni film Slike rata - Zoran Filipović

Premijera filma Premijera filma Foto: Valerija Lozančić

U Gradskom muzeju Vukovar premijerno je prikazan dokumentarni film Slike rata - Zoran Filipović scenarista i redatelja Gordana Malića.

Zoran Filipović poznati je ratni fotoreporter i pisac koji je tijekom 90-ih radio za najpoznatiju svjetsku fotoagenciju sa sjedištem u Parizu. Bio je prvi fotoreporter koji je ušao u Dubrovnik na početku opsade grada, a zadnji koji je izašao iz Vukovara uoči njegovog pada. Karijeru je počeo krajem 80-ih, a već se tada proslavio serijom fotografija s Kosova u vrijeme albanskih prosvjeda protiv represije. Odabrao je i umjetnički pseudonim Zoro. Najpoznatiji svjetski časopisi prenosili su njegove fotografije s ratnih područja u RH i BiH.
- Imao sam privilegiju da sam pokrivao gotovo sva ratišta Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika. U to vrijeme bio sam fotograf glasovite fotoagencije Magnum, najrespektabilnije i najutjecajnije na svijetu koja je okupljala 20-ak najboljih svjetskih fotografa, a ja sam bio među njima. Slao sam im svoje fotografije i tim smo krvavim fotografijama i vijestima punili svjetske medije – prisjeća se Filipović rekavši kako se umjesto puškom, na nagovor tadašnjeg ministra obrane Martina Špegelja, odlučio boriti fotoaparatom.
- U to vrijeme hrvatski fotoreporteri nisu imali samo izvještajnu ulogu, nego su branili one koji su branili Vukovar fotografijama koje su odlazile u svijet i predstavljale ovaj rat u autentičnom svjetlu – rekao je scenarist i redatelj Gordan Malić dodajući kako je ovo prvi dio trodijelnog serijala Slike rata o hrvatskim ratnim fotoreporterima.
Snimatelj dokumentarnog filma je Filip Starešinić.

Pročitano 532 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić