Ispiši ovu stranicu

Svjetlosna rijeka sjećanja

Lampioni u Dunavu Lampioni u Dunavu Foto: Sandra Grgić

U okviru projekta „Svjetlosna rijeka sjećanja“ u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. u Dunav je kod Otoka sportova pušteno nekoliko stotina upaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Organizatori ovoga događaja su Gradski muzej Vukovar i Zajednica Športsko Ribolovnih Udruga Vukovar.

Svjetlosna rijeka sjećanja projekt je Željka Kovačića, a temelji se na priči koja potječe iz Japana prema kojoj svjetlost lampiona koji putuju niz rijeku osvjetljava put dušama umrlih.

- Ideja je potekla od Željka Kovačića. S obzirom da smo s njim radili nekoliko izuzetno važnih akcija ovo je još jedan njegov prilog za stvaranje uspomene na naše branitelje. Želja je da se ovom svjetlosnom rijekom i lampionima crvenim i bijelim posveti posebna pažnja na njihovom putu u vječnost i da svako to svijetlo bude njima putokaz u nebeske visine. Mi svake godine s Zajednicom Športsko Ribolovnih Udruga Vukovar radimo ovu Svjetlosnu rijeku sjećanja koja na veličanstven način pokazuje tu svjetlost koja sve nas čeka jednog dana - rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

U Dunav je ove godine pušteno 935 lampiona.

- Broj 935 je broj žrtava koje se nalaze na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. No, broj lampiona nije važan, važna je svjetlost koja je posvećena svih ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima – naglasila je Marić.

Pročitano 640 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI