Ispiši ovu stranicu

Održan 17. Novinarsko-književnički susret Grad - to ste vi!

Sudionici susreta Sudionici susreta Foto: Valerija Lozančić

U spomen na Sinišu Glavaševića, novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar, ratnog izvjestitelja i književnika, koji je 20. studenoga 1991. godine mučki ubijen na Ovčari po 17. je puta u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. organiziran program pod nazivom Novinarsko-književnički susret Grad - to ste vi! 

Cilj ove manifestacije je na najprimjereniji način čuvati uspomenu na Sinišu Glavaševića i sve žrtve u Domovinskome ratu, čuvati ih od zaborava da se sličan zločin nikada i nigdje ne ponovi. Poseban naglasak stavlja se na dimenzije zločina na Ovčari gdje su žrtve bile ranjenici i civili iz vukovarske bolnice. Ovogodišnji program organiziran je u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Vukovaru na temu tiskane knjige „Priče iz Vukovara“ Siniše Glavaševića. Ovo jedinstveno izdanje Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru osim autorskih tekstova Siniše Glavaševića donosi nekoliko tekstova istaknutih hrvatskih akademika i književnika te ilustracije učenika OŠ Mitnica, OŠ Siniše Glavaševića i OŠ Dragutin Tadijanovića Vukovar. O knjizi su govorili članovi uredničkog odbora Lidija Miletić i Dražen Živić koji su uredili i pripremili za tiskanje 4. izdanje Priča iz Vukovara. Ulomke iz knjige čitao je Petar Elez.

-Čast nam je izdati 4. izdanje ove knjige. Ove priče nisu samo dio lektire, one su živa riječ iz koje se uvijek može učiti i koje podupiru odgojni segment kojega nikada ne smijemo zaboraviti – poručila je Lidija Miletić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru.

Pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Dražen Živić naglasio je kako se prisjećamo žrtve, ali i veličine rada Siniše Glavaševića.
- Ovim 4. izdanjem na neki su se način priče Siniše Glavaševića vratile u Vukovar. Priče su nadopunjene ratnim izvješćima i tekstovima koje su napisali ugledni poznavatelji rada Siniše Glavaševića poput Ante Stamaća kao  i likovnim uradcima učenika vukovarskih osnovnih škola. Mislim da time Ogranak Matice hrvatske na dostojan način promiče djela Siniše Glavaševića – istaknuo je Živić dodajući kako je osnovna poruka ove knjige da je ipak dobro pobijedilo zlo.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko govorio je o Siniši kao ratnom izvjestitelju.
-Siniša Glavašević bio je jedan od simbola obrane Vukovara koji se u ekstremnim ratnim okolnostima pokazao kao veliki čovjek, humanist i novinar - rekao je Zovko. Nemojmo zaboraviti da su njegovi izvještaji bili cenzurirani, da nisu nikome podilazili, nego su zastupali Vukovarce i sav onaj očaj , strah i bijedu u kojoj su se nalazili - naglasio je Zovko.


Osim Siniše Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici Hrvatskog radija Vukovar - Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.

 

Pročitano 444 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić