Ispiši ovu stranicu

U Osijeku održana radionica Suzbijanje trgovanja ljudima

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV arhiva

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom, a u okviru Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima organizirao je u Osijeku radionicu pod nazivom „Suzbijanje trgovanja ljudima“.

Riječ je o drugom od planirana dva stručna seminara/radionice za suce i državne odvjetnike, koji se organiziraju u okviru provedbe Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2018. do 2021., radi podizanja svijesti pravosudnih dužnosnika o kaznenom djelu trgovanja ljudima i što učinkovitijeg procesuiranja ovog kaznenog djela, ali i razumijevanja psiholoških utjecaja traume na žrtve kaznenog djela trgovanja ljudima kao potencijalne svjedoke u postupku.

Kako je na radionici rečeno, jedan je to od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, a riječ je najčešće o seksualnom i radnom iskorištavanju žrtava. Naglašeno je kako Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir, ali ima problema u procesuiranju kaznenih djela.

-Osobno bih rekao, ne samo u svojstvu nacionalnog koordinatora, nego u svojstvu ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i kao građanin Republike Hrvatske, da je vrlo zadovoljavajuća situacija kada je u pitanju suzbijanje trgovanja ljudima. No, kao što to uvijek biva, imamo i određenih kritika, ne samo iz međunarodnih organizacija, nego i unutar naših redova, koje smo napravili kroz evaulaciju nacionalnih dokumenata – rekao je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Alen Tahiri.

Od 2002. do danas ukupno je identificirano 417 žrtva trgovanja ljudima. U 2016. identificirano je 30 žrtava. Žrtve su uglavnom hrvatski državljani/ke (22 od 30), iskorištavane u svrhu radne i seksualne eksploatacije, a počinitelji su uglavnom hrvatski državljani. U 2017. identificirano je 29 žrtava. Žrtve su uglavnom državljani/ke RH, maloljetnih žrtava je bilo 14, punoljetnih 15, prevladavala je radna eksploatacija i činjene protupravnih radnji (u porastu), počinitelji su uglavnom hrvatski državljani. U 2018. identificirano je 76 žrtva (od toga 59 žrtava državljana NR Kine, Tajvan), uglavnom punoljetne muške žrtve, a prevladava činjenje protupravnih radnji kao oblik eksploatacije. U 2019. identificirano je 27 žrtava, prevladava spolna eksploatacija i eksploatacija u svrhu činjenja protupravnih radnji, žrtve su većinom žene. U 2020. identificirano je 15 žrtava, prevladava radna eksploatacija i spolna eksploatacija, žrtve su većinom muškarci, dok je u 2021. do sada identificirano ukupno 18 žrtava trgovanja ljudima.

 

Pročitano 416 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić