Ispiši ovu stranicu

Biti vidljiv, biti siguran

Policijski su službenici upozoravali bicikliste Policijski su službenici upozoravali bicikliste MUP

Policijski službenici Postaje granične policije Županja u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Županja proveli su preventivno-represivnu akciju „Biti vidljiv, biti siguran“ koja je usmjerena na uočavanje prekršaja vozača bicikla.

Akcija je provedena na županjskim ulicama Veliki kraj, Braće Radića, Josipa Jurja Strossmayera, Vinkovačka, Mladena Čatića te u Industrijskoj ulici gdje su policijski službenici pregledali nekoliko biciklista.
„Vozačima neispravnih bicikla zatečenim u ranim večernjim satima podijeljena su svjetla za bicikle, a biciklistima su dodijeljeni i reflektirajuće trakice za sigurnost u prometu što je osigurao Grad Županja dok su policijski službenici Postaje granične policije Županja uručivali i preventivni letak s temom pravilnog ponašanja u prometu”, stoji u priopćenju za javnost Policijske uprave vukovarsko-sreijmske.
Policija podsjeća da dijete mlađe od 14 godine ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti, osim ako ga prati osoba starija od 16 godina ili je nakon navršenih devet godina prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i za to ima izdanu potvrdu.
Biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama.

Ako se biciklist kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno se kretati uz desni rub kolnika u pravcu kretanja.

Kolnik se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri li je to sigurno.

Nikada se ne smije na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska kolnika voziti na biciklu. U grupi je uvijek potrebno voziti bicikl jedan iza drugoga, u koloni, a ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla. Kod skretanja ulijevo prvo se potrebno prestrojiti uz središnju liniju, provjeriti može li se sigurno obaviti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju prometnice na kojoj se biciklist nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, te nakon toga skrenuti u bočnu ulicu.

Pri zaustavljanju treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore-dolje, signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti.

Nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom jer je alkoholiziranost vozača bicikla najčešći uzročnik padova s bicikla.

Pročitano 517 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun