Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da su u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

Ured je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage zbog sumnje na preplaćivanje prenapuhanih cijena radova procjene štete nakon potresa.

Postoji sumnja da je Trupković nakon razornog potresa koji je u ožujku 2020. pogodio područje Grada Zagreba s Đapom dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potreson, angažiralo Geodetski fakultet u zamjenu za novac i druge poklone.

Pri tome je znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova te da bi za obavljanje poslova angažirali trgovačko društvo koga su nadzirali Almin Đapo i Boško Pribičević.

Ministarstvo kulture i medija platilo je Geodetskom fakultetu više od 2,5 milijuna kuna, odnosno 800.000 eura na teret Fonda solidarnosti Europske unije, a potom je taj iznos preknjižen na teret državnog proračuna, a Trupković je odobrio plaćanje bez odgovarajuće provjere i to u iznosu od 3,2 milijuna eura.

Ipak, to plaćanje nije izvršeno jer su službenici ministarstva utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koje su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima.

Pročitano 251 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase