Ispiši ovu stranicu

Maloljetni Hrvat iz Morovića u Srbiji ubijen u Mohovu

Masovna grobnica u Mohovu iskapana je 1998. godine (ilustracija) Masovna grobnica u Mohovu iskapana je 1998. godine (ilustracija) HRV

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata podsjetila je da su civilne žrtve među vojvođanskim Hrvatima počinjene u razdoblju srpske agresije na Hrvatsku do danas u javnosti prešućene.

"Moramo se podsjetiti da su za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku i na području Srbije, gdje nije bilo rata, ubijane i cijele obitelji samo zato što su hrvatske nacionalnosti", ističe se u priopćenju Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.

Kao primjer navode obitelji Oskomić i Matijević iz Kukujevaca te slučaj dvojice braće iz obitelji Abjanović iz Morovića, odvedenih u nepoznato u službenom vozilu JNA u pratnji uniformiranih osoba 1991., od kada im se, kako navode, gubi svaki trag.

Ističu i kako je među ubijenim članovima obitelji Matijević maloljetno dijete Franjo Matijević, čije je tijelo, zajedno s onim njegovih roditelja, ekshumirano 30. travnja 1998. iz masovne grobnice u selu Mohovo u blizini Iloka u Hrvatskoj, oko 35 kilometara od Kukujevaca.

"Maloljetni Franjo pronađen je s rukama vezanim žicom na leđima. Prilikom identifikacije je utvrđeno da je ubijen iz lovačke puške, i to iz neposredne blizine", stoji u priopćenju.

U Srbiji ni nakon tridesetak godina od tih ubojstava nema nigdje nikakvog spomen obilježja za zločine počinjene nad Hrvatima u Vojvodini tijekom 1990-ih, a svaki uloženi napor Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u proteklih 30 godina da se po tom pitanju nešto promijeni i konkretno učini, ne dovodi do rješenja, dodaje se.

Pročitano 674 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun