Ispiši ovu stranicu

Inicijativa stožera: Ministarstvo branitelja preselite u Vukovar

Pravo na dvojezičnost samo u mjestima s natpolovičnom većinom manjina, smatra Iljkić Pravo na dvojezičnost samo u mjestima s natpolovičnom većinom manjina, smatra Iljkić Milan Paun

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara zatražio je od Ustavnoga suda da prati provedbu u Vukovaru duha Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjima, izjavio je na konferenciji za novinare član stožera Vlado Iljkić pojasnivši da je uvođenje ćirilice u javnu i službenu uporabu protivno čl. 8. toga zakona. Iljkić smatra da pravo manjina na uporabu svoga jezika i pisma treba zakonom ograničiti ako ta uporaba ruši ustavni poredak, javni moral ili zdravlje građana kao što je to slučaj u Vukovaru.

Predstavnici stožer predvođeni predsjednikom Tomislavom Josićem idućega će tjedna Vladi u Zagrebu pokušati predati zahtjev da Vukovar proglasi mjestom posebnoga pijeteta prema žrtvama Domovinskoga rata čime će Vukovar biti izuzet od dvojezičnosti.

Traže i da se u Vukovaru nikada ne izvodi srpska himna, da diplomanti vojnih i policijskih škola prisegu polažu u Vukovaru, da se Ministarstvo branitelja preseli u Vukovar te da se posebno skrbi o ratnoj  spomeničkoj baštini.

Josić je opovrgnuo medijska nagađanja kako će se stožer uključiti u predizbornu kampanju i rekao da stožer ostaje politički neutralan.

Glasnogovornik stožera Damir Maduna zatražio je od vukovarske gradske uprave da odmah prekine postupak otkupa nelegalno izgrađene zgrade sadašnjega srpskoga konzulata te da Uskok istraži okolnosti kupnje. Dok hrvatska država svojim građanima ruši na moru bespravno izgrađene objekte, u Vukovaru novcem građana kupujemo zgradu izgrađenu građevinskim barbarizmom u vrijeme okupacije, kaže Maduna.

O odjecima zagrebačkoga prosvjeda govorio je Dragutin Glasnović. 

Pročitano 2622 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun