Ispiši ovu stranicu

Za točno godinu dana Hrvatska uvodi euro

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

U Banskim dvorima predstavljeni su prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj i smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Hrvatska od iduće godine ulazi u eurozonu, umjesto hrvatske kune uvodimo euro. Premijer Andrej Plenković u Banskim je dvorima, zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem, predstavio prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom. Plenković ističe kako je posebno važna zaštita potrošača u pogledu zabrane neopravdanog povećanja cijena.

- Za godinu dana, 17. siječnja, jedino platno sredstvo u Hrvatskoj je euro. To je vrlo važno da bismo shvatili blizinu okončanja ovoga procesa. Dakle, za godinu dana kada budemo išli u dućan, plaćat ćemo isključivo eurima. Plan je da se od početka rujna ove godine od tog trenutka istaknu cijene i u eurima i u kunama - rekao je premijer Plenković.

Podsjetimo, iz Hrvatske narodne banke poručuju kako će se gotov novac kune moći zamijeniti za euro tijekom prvih šest mjeseci u bankama i poslovnicama Fine te Hrvatske pošte, i to bez naknade, odnosno u bankama tijekom sljedećih šest mjeseci, a one će imati mogućnost zaračunati naknadu. Tijekom razdoblja dvojnog optjecaja, dakle tijekom prva dva tjedna nakon što euro bude uveden, dio konverzije obavit će se u trgovinama jer će građani moći plaćati i u kunama i u eurima, a uzvraćat će im se po mogućnosti isključivo u eurima. Nakon isteka godine dana od dana uvođenja eura, odnosno nakon što banke prestanu obavljati taj posao, konverzija će se moći obaviti na blagajni Hrvatske narodne banke, također bez naknade, i to bez vremenskog ograničenja za novčanice, odnosno tri godine u slučaju kovanica, poručili su iz središnje banke.

Pročitano 643 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac