Ispiši ovu stranicu

Milanović ročnicima: Ulazite u Hrvatsku vojsku kad se svijet komeša

Milanović ročnicima: Ulazite u Hrvatsku vojsku kad se svijet komeša Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 33. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni “123. brigade HV” u Požegi.

Svečanu prisegu u Požegi položio je 161 ročnik na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, 123 muškarca i 38 žena, kojima je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u prigodnom obraćanju rekao da su prisegnuli ozbiljnim riječima najvišim vrednotama hrvatskog ustavnopravnog i demokratskog poretka. Milanović je ročnicima poručio kako vojnički poziv nije obična profesija već nešto više od toga. 

- Ulazite u Hrvatsku vojsku u trenutku kada se svijet komeša i kada prestaje biti onakav kakav smo ga, možda, uzimali zdravo za gotovo zadnjih trideset godina. U tom velikom svijetu, velikoj pomutnji i buri, mi smo mala država, mali narod, mala nacija na jednom lijepom, ali ranjivom mjestu u Europi. Država kojoj nitko ništa u zadnjih trideset godina nije dao, ponekad niti lijepu riječ. Sve što imamo, sve što imate – to je izboreno, pošteno, bez grešaka, na ponos svih nas. Nitko Hrvatskoj ništa nije dao. Tražili smo, ali nisu dali, morali smo uzeti sami. Takvu vojsku i takvu državu vi predstavljate. I na njezinim tradicijama, iskustvu nastavljate tamo gdje su drugi stali. Hrvatsku pušku na hrvatskom ramenu, kao što su nekada govorili hrvatski politički prvaci, Stjepan Radić prije svih, doslovno nosite - rekao je predsjednik Milanović te svim ročnicima uputio motiv i poruku. 

- Hrvatsku lisnicu, novčanik, ćemo izboriti, to je malo duži i teži postupak, ali neovisnost i snaga svake zemlje se, pored vojske, pored privrženosti istim idealima, nekim temeljnim vrijednostima ogleda i u tome koliko je financijski neovisna i samostalna. Za svoju lisnicu, za svoje novce, za svoje mjesto u ovom velikom, vrlo često lijepom, ali nesigurnom svijetu, moramo se boriti. Vjerujem uz minimalne ili nikakve ljudske žrtve. To je stvar pameti – da se ne guramo tamo gdje nam nije mjesto, da učimo iz zabluda, propusta i avantura svojih, ne tako davnih predaka, da smo svjesni da pripadamo zapadnom civilizacijskom i političkom krugu, jer to jesmo, ali da ne stvaramo neprijatelje i ne jurimo na prvi mig bilo koga tamo gdje se može izgubiti glava. Oprezno, ako treba i lukavo i u vlastitom interesu, u interesu hrvatske domovine. To je motiv i poruka koju imam za vas. Naša zadaća, nas koji vodimo zemlju, političara je da s Hrvatskom vojskom raspolažemo i upravljamo kao s najdragocjenijim resursom. A to znači da je stalno u pogonu, a da je se nikada pretjerano ne opterećuje i ne izlaže nepotrebnim rizicima - poručio je Milanović. 

Uz predsjednika Milanovića polaganju prisege nazočili su i pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Pročitano 387 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI