Ispiši ovu stranicu

Ukrajinskim izbjeglicama omogućava se bolja zdravstvena i socijalna zaštita

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Po hitnom postupku mijenja se zakonodavsto kako bi ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj imale veća prava kada su u pitanju zdravstvena zaštita i socijalna skrb. Oporba je pozdravila ovakve poteze vladajućih, ali i ukazala gdje još postoji mjesta za unaprijeđenje statusa raseljenog stanovništva.

U Hrvatskoj je trenutno više od 12.600 ukrajinskih izbjeglica kojima vladajući šire prava. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić predstavio je izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj. 

- Ovim se zakonskim prijedlogom uređuje da osobe pod privremenom zaštitom ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u istom opsegu kao i osigurane osobe iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom - pojasnio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić

Državna tajnica iz Ministarstva socijalne politike Marija Pletikosa predstavila je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

- Širi se opseg naknada i usluga za strance pod privremenom zaštitom na način da ih se ostvaruju u istom opsegu kao i stranci pod supsidijarnom zaštitom i azilanti, čime se omogućuje da i raseljene osobe iz Ukrajine ostvaruju naknade i usluge u sustavu socijalne skrbi - naglasila je Pletikosa. 

Pročitano 356 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI