Ispiši ovu stranicu

Svečano otvorene stube fra Marka Kurolta

Svečano otvorene stube fra Marka Kurolta Foto: Valerija Lozančić

U Radićevoj ulici u Vukovaru presijecanjem vrpce i blagoslovom svečano su otvorene stube fra Marka Kurolta.

Prilaz franjevačkom samostanu, crkvi sv. Filipa i Jakova i Gimnaziji Vukovar doživio je potpunu vizualnu preobrazbu, a osim same izgradnje novih stuba projektom su izgrađena mjesta za odmor i uživanje.

-Grad Vukovar je, uvidjevši potrebu, proveo projekt kojim su izgrađene stube te su one iz devastiranog i zanemarenog stanja prenamijenjene u siguran, funkcionalan i oku vrlo ugodan prostor. Osim same izgradnje novih stuba projektom su izgrađena mjesta za odmor i uživanje svih građana i posjetitelja Vukovara, vukovarskih gimnazijalaca i vjernika. Ovo mjesto sada će posjetitelje Vukovara ostavljati bez daha, a građani će u njemu zasigurno uživati – rekao je gradonačelnik pojasnivši namjeru Grada Vukovara da pristup važnim objektima Vukovara – crkvi sv. Filipa i Jakova, franjevačkom samostanu te vukovarskoj gimnaziji, bude poseban i monumentalan.

- Kako bismo realizirali ovaj važan projekt morali smo otkupiti česticu, konzultirati se s konzervatorima te smo naposljetku kroz razgovor s vukovarskim franjevcima došli na ideju da ove stube nazovemo po fra Marku Kuroltu. Težili smo ideji da objekt bude puno više od običnih stuba, ne samo mjesto kroz koje treba proći, već mjesto na kojem se može zadržati i uživati. Vjerujem kako smo projektom omogućili lijep ambijent koji je primjeren vrijednim objektima našega grada – istaknuo je gradonačelnik Ivan Penava dodajući kako možemo biti ponosni na ovaj objekt te da je to nešto što rade kontinuirano dugi niz godina i što će nastaviti činiti na zadovoljstvo svih građana i posjetitelja Vukovara.

U znak zahvale zbog iznimnih zasluga spašavanja i čuvanja kulturnih dobara grada Vukovara, knjižničnog i kulturno-sakralnog blaga tijekom ratnih stradavanja, ovo su prve stube na području grada kojima je dodijeljeno ime, a prijedlog su Gradskome vijeću uputili vukovarski franjevci.

-Fra Marko je imao smisao za ono najvrijednije što je u to vrijeme ratnih zbivanja još ostalo u Vukovaru. Svojom vještom komunikacijom spasio je vukovarsko blago te nam je drago da mu danas na ovaj način možemo iskazati zahvalnost – naglasio je fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova.
Zbog njegova herojskog pothvata i knjižnica samostana danas nosi ime „Fra Marko Kurolt“.

Investitor projekta je Grad Vukovar, ukupna vrijednost izvedenih radova je 4.652.094 kuna s PDV-om, a projekt je u iznosu od 2.150.000 kuna s PDV-om sufinanciran sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Izvođač radova je tvrtka Planum-građenje d.o.o. iz Vukovara.

Na svečanosti otvorenja nastupili su Župni zbora sv. Cecilije i učenici Gimnazije Vukovar, a prije svečanosti otvorenja premijerno je prikazan dokumentarni film „Fra Marko Kurolt – samozatajni heroj“.

 

 

Pročitano 433 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić