Ispiši ovu stranicu

DP: plaćamo 30 posto skuplje gorivo od Mađarske i nekonkurentni smo na tržištu

DP: plaćamo 30 posto skuplje gorivo od Mađarske i nekonkurentni smo na tržištu Foto: arhiva HRV

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je u Hrvatskom saboru konferenciju za medije na temu poskupljenja u Republici Hrvatskoj.

Penava je uvodno poručio kako smo ovih dana imali prilike svjedočiti hvaljenju predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, kako su učinili sve i kako hrvatski narod treba biti zahvalan jer su obuzdali inflaciju, odnosno porast cijena goriva i da su sad te razine otprilike one koje hrvatski narod može izdržati, a potom je podijelio analitiku cijena goriva u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju iz kojih se jasno vidi kako Hrvatska ima najskuplje gorivo.

- Dok ta cijena i nije nešto značajna g. Plenkoviću i visokopozicioniranoj gospodi, hrvatskim građanima, vjerujem, svaki put kad se približe benzinskoj postaji pada mrak na oči. Vlada se hvali s izrazito dobrim punjenjem državnog proračuna od preko 2 milijarde kuna iz aspekta PDV-a, a jednako tako svjedočimo izrazito velikim dobitima HEP-a, državne firme koja praktično ima monopol u distribuciji električne energije u RH. Pozivam hrvatske građane da osvijeste to da ako se Vlada hvali rekordnim punjenjem proračuna od strane PDV-a i ako se HEP hvali rekordnom dobiti, pitajte se malo odakle ta dobit i tko to plaća PDV u ovoj državi? - istaknuo je Penava.

Dodao je kako se plaća PDV od 25 posto za svaku litru goriva ili kupljenu namirnicu osim u slučajevima povlaštenih stopa od 13 ili pet posto te na činjenicu da se uz ovakve podatke u pola krize netko hvali s iznimnom dobiti. Podjsetio je kako plaćamo 30 posto skuplje gorivo od Mađarske i nekonkurentni smo na tržištu. Penava se osvrnuo na primjer mađarskog predsjednika Viktora Orbana kojeg sustavno osporavaju premijer i mediji, a koji je zamrznuo cijenu goriva na 9,50 kuna što je za 1/3 jeftinije gorivo nego u Hrvatskoj. Rekao je kako Vlada premijera vodi populističku politiku gdje pokušavaju dopasti birače, a zapravo su nas uveli u spiralu propasti. Rješenja su vrlo jednostavna i vrlo su jasni i prozaični razlozi zašto se to događa i čija je to odgovornost – poručio je Penava.

 

Pročitano 428 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI