Ispiši ovu stranicu

Obilježena 31. godišnjica osnutka 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade Kune

Odavanje počasti na Memorijalnome groblju Odavanje počasti na Memorijalnome groblju Foto Valerija Lozančić

Svečanost obilježavanja 31. godišnjice osnutka 4. bojne Vukovarske 3. GBR Kune počela je odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

-4. bojna Vukovarske 3. gardijske brigade Kune službeno je formirana 15. lipnja 1991. godine u objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca. Tada je imala 303 pripadnika od kojih je 87 položilo svoje živote u obrani Vukovara, a četvero ih se još uvijek vodi nestalima. Oko dvije stotine ih je ranjeno i proživjelo mučeništvo u srpskim koncentracijskim logorima, rekao je Zvonko Rajić, predsjednik Udruge veterana 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade Kune dodajući kako su oni nakon MUP-a bili prvi legalni branitelji Vukovara.

Župan Damir Dekanić naglasio je kako je ova bojna dala veliku žrtvu s obzirom na broj poginulih.
-Najžalosnije je kada palimo svijeće i polažemo svijeće poginulim braniteljima, a za još četvoricu se ne zna gdje su. Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pronašli sve nestale – poručio je župan.

Počast poginulima i nestalima odalo je izaslanstvo obitelji poginulih pripadnika i veterani 4. bojne zajedno s veteranima Kuna iz Osijeka, Slavonskog Broda, Đakova, Nove Gradiške, Baranje i Vinkovaca, zajedničko izaslanstvo Vlade RH i ministarstva hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Darko Nekić rekao je kako su nestali branitelji i civili još uvijek veliki problem na kojemu intenzivno rade.

Nakon svete mise u crkvi svetih Filipa i Jakova u Sotinu je održana javna tribina pod nazivom Uloga i doprinos 4. bojne Vukovarske u obrani grada Vukovara.

 

Pročitano 657 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić