Ispiši ovu stranicu

Održana 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Održana 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije Foto: arhiva HRV

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana je 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

Na dnevnom redu održane 12. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije bilo je 18 točaka dnevnog reda. Župan osječko-baranjski Ivan Anušić istaknuo je kako su na skupštini razgovarali o više važnih točaka, no dvije je posebno izdvojio, Zaključak o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije tema vezana za Regionalni distribucijski centar OBŽ.

- Naime, od nove akademske godine, iznos troška kojeg je pokrivala Županija dijelit će po pola s jedinicama lokalne samouprave, odnosno cjelokupan iznos karte sufinancirat će HŽ s 50%, OBŽ s 25%  te općine i gradovi s 25%. Druga izuzetno važna tema vezana je za Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, odnosno informaciju o prijavi na javni poziv resornog ministarstva za dodjelu bespovratnih sredstava. Kao je što već poznato, RDC je gotovo dovršen, završetak radova očekuje se u rujnu, a prijavom na natječaj očekujemo povratak sredstava u iznosu oko 70%. Također, prijavili smo i projekt „Zaželi pomoć u kući - Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada, kojim nastojimo pomoći teže zapošljivim ili dugotrajno nezaposlenim ženama, a jedina smo županija u Hrvatskoj koja, osim gradova i općina, prijavljuje taj projekt - kazao je župan Ivan Anušić.

Vijećnici su izrazili zabrinutost za neizvjesnu energetsku jesen, o čemu je komentirao.
- Energetika postaje glavni problem ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi pa i svijetu. U tom smislu, izuzetno pogođeni bit će poduzetnici, obrtnici, udruge i sportski klubovi, a povećanje cijena struje i plina, koje se najavljuju ove jeseni, sigurno može dovesti do zatvaranja dijela poslovnih subjekata i povećanja broja nezaposlenih, što nikako ne želimo da se dogodi. Zato moramo naći model kako im pomoći, a jedno od rješenja mogu biti solarni paneli koji se relativno brzo postavljaju i puštaju u upotrebu. Okretanje alternativnim izvorima energije je dobar put na kojem svoju pomoć trebaju pružiti i država i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Ne smijemo dopustiti da se sve ovo dobro što je učinjeno na području gospodarstva i poduzetništva vrati nekoliko koraka unazad zbog enormnih poskupljenja - zaključio je Anušić.

Pročitano 364 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI