Ispiši ovu stranicu

Obilježena 31. obljetnica pada i progonstva mještana Ćelija

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općinskog ogranka Ćelije, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju obilježena je 31. godišnjica pada i progonstva mještana.

Naime, 7. srpnja 1991. godine započeo je masovni napad na mještane Ćelija nakon što je malobrojno stanovništvo, goloruko i slabo naoružano nekoliko dana neprijatelju pružalo otpor kako bi zaštitilo svoje obitelji i domove.
Napad je 9. srpnja 1991. završio kobno i ovo je malo selo spaljeno i izbrisano s lica zemlje.
Tijekom okupacije ubijena su 33 branitelja i civila, a među njima i branitelji Dragutin Bedžul i Damir Pavičić iz Osijeka koji su ondje 4. srpnja 1991. godine ubijeni iz zasjede.

- Nas 32 mještana imalo je oružje i branilo Ćelije uz 68 pripadnika ZNG-a koji su uglavnom bili iz Osijeka. Budući da nismo htjeli predati oružje, minobacačima su počeli gađati po selu. Svaka je kuća u roku od pola sata dobila najmanje tri granate. U kućama je bilo djece, žena, staraca...Nakon pregovora, dali su nam deset minuta da se spakiramo i odemo iz sela. Netko je uspio spakirati par stvari u vrećicu, a netko čak ni to – prisjeća se Anđelko Kralj, zapovjednik Zapovjedništva obrane Ćelija i predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općinskog ogranka Ćelije, dodajući kako je u selu uz njega ostao Ivan Mikac koji se i danas vodi nestalim te 19 pripadnika ZNG-a.

Ćelije su prvo mjesto u Hrvatskoj koje je brutalno razoreno i spaljeno, a stanovništvo pogubljeno i protjerano.
Na obilježavanju godišnjice pada mjesta bio je i predsjednik RH Zoran Milanović.

 

 

 

 

 

Pročitano 513 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić