Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Dječji vrtić Jarmina dobio tradicionalne drvene igračke

  • Subota, Srp 09 2022
  • Piše: 
Dječji vrtić Jarmina dobio tradicionalne drvene igračke FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Dječji vrtić Jarmina u petak je na poklon dobio tradicijske drvene igračke i to kao 123. vrtić u Republici Hrvatskoj u sklopu odgojno-obrazovnog projekta „Dajmo djeci korijene i krila”. Igračke koje je zaštitio UNESCO djeci su uručili načelnik Općine Jarmina Goran Ileković, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, autorica projekta Mirjana Drobina i direktor Radija Kaj Dragutin Gradečak.

Naziv projekta nosi posebnu simboliku.

- Naziv smo napravili u smislu dajmo djeci korijenje, odnosno naše nasljeđe, našu baštinu i dajmo krila u smislu da to pronose u budućnost. Ono što je važno da djecu od malena osvještavamo što znači baština i na koji način je čuvati. A upravo su nam igračke bile njima vrlo bliski materijal s kojim je bilo lako osmisliti ovako nešto. Naš dolazak u vrtić podrazumijeva donošenje jednog velikog kompleta od 35 različitih igračaka koje su posebno rađene na ekološki način po standardima za vrtiće - objasnila je autorica projekta Drobina.

Suradnik projekta, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, smatrao je da se radi o hvalevrijednom projektu.

- S obzirom na to da je u subotu Dan branitelja Jarmine i s obzirom na to da smo organizirali jedan koncert Krapinsko-zagorske županije stanovnicima Jarmine, red je i da na neki način darujemo najmlađe - rekao je Kolar.
 Projekt je nastao u suradnji Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj uz potporu  Ministarstva kulture i medija, a igračke je UNESCO zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu čime je sačuvana vještina izrade drvenih igračaka.
- U Hrvatskoj postoje još samo četiri prava majstora koja izrađuju ove igračke. Važno je da ta vještina opstane - izjavila je Drobina te je objasnila da je zamišljeno da igračke budu u vrtiću, ali da se svaka grupa nakon svečane donacije poigra s tim igračkama zasebno pa će se tako u Jarmini igračke izmjenjivati između tri mješovite grupe što uključuje 63 djece.

Autorica napominje da projekt traje već 10 godina, a bilo bi ga teško održati bez potpore koju imaju. Uz dječje vrtiće, igračke su dijelili i u dječjima bolnicama te raznim drugim institucijama. Drveni pokloni izazvali su osmijehe na licima djece, ali i starijih jer mnoge šarene drvene igračke vraćaju u djetinjstvo. Ravnateljica vrtića Ivona Šlopar objasnile je da su takve igračke uvijek prvi izbor odgojitelja.

- Jako atraktivno izgledaju, šarene su, klepeću tako da bit će sigurno korištene. Imaju veliki i široki spektar upotrebe. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovoj akciji i u zaista potrebno donaciji igračaka - zahvalila se ravnateljica.

Održana je i predstava pod nazivom „Vilko i Dlakavi čovjek” koju je odigrala glumica Dijana Zorić iz Laboratorija zabave.

- Imamo i predstavu koja priča gdje su i kako igračke nastale i što znače. Ta ista priča bit će uručena odgajateljicama da one reinterpretiraju tu priču unutar svoje grupe. Svaka grupa može dobiti male kartice sa slikom igračke. Tu igračku koju dobije na slici dijete mora pospremiti natrag u kutiju, živu, zdravu i cijelu da bi se druga grupa mogla igrati isto s tom igračkom - komentirala je Drobina koncept priče.

Prijateljstvo između Krapinsko-zagorske županije i Jarmine poteklo je iz Domovinskog rata kada se rodilo veliko prijateljstvo između Udruge branitelja iz Jarmine te mnogih zagorskih braniteljskih udruga. Povezanost ojačava i podrijetlo većine Jarminčana.

- Kao što je poznato, Jarmina je inače gotovo pa zagorsko selo. 80% stanovnika potječe iz Zagorja i to nam je u srcu i duši - objašnjava načelnik Ileković. Kako navodi, u projekt su uključeni Krapinsko-zagorska županija, te njihov župan, Općina Jarmina i dječji vrtić.

Da je želja za tradicionalnim igračkama velika, potvrdila je i autorica projekta te dodala da ima popis od 160 vrtića koji pitaju kada će igračke doći i do njih.

- Mi smo obećali da ćemo davati te igračke dok god bude moguće. Moguće da će to biti i za 100 godina i iza nas, važno je da one opstane i da žive i da djeca znaju što su njihovi korijeni - izjavila je autorica.

Na putovanju s igračkama bili su diljem Hrvatske, od Čakovca do Dubrovnika te Vukovara.

Pročitano 458 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase