Ispiši ovu stranicu

Vinkovčani slave Dan grada

Vinkovčani slave Dan grada Foto: VSŽ

Obilježavanje Dana grada Vinkovaca 20.srpnja i blagdana njegova zaštitnika sv.Ilije započelo je polaganjem vijenaca podno spomenika hrvatskim braniteljima u Lovretićevoj ulici, a nastavljeno svečanom sjednicom Gradskoga vijeća Vinkovaca kojoj su osim čelnika grada nazočili brojni predstavnici društvenog života. Bila je to prigoda prisjetiti se proteklih godinu dana te sumirati rezultate ulaganja u infrastrukturu i uređenje grada. No, po riječima vinkovačkoga gradonačelnika Ivana Bosančića, puno je važnije istaknuti pozitivno ozračje u gospodarstvu i činjenicu da vinkovačke tvrtke rastu.

- U prošloj su godini naše tvrtke došle do rekordnih 5,6 milijardi kuna prihoda što je za 42,7 posto više nego primjerice 2017. Prosječna netto plaća u tvrtkama je porasla s 3999 kuna u 2017. na 5026 kuna u 2021. godini, a što predstavlja rast od 25,7 posto. Također, u proteklom petogodišnjem razdoblju rastao je broj novootvorenih tvrtki u Vinkovcima sa 610 na 756. Budućnost Vinkovaca je neupitna, Vinkovčani su oduvijek voljeli svoj grad i uvijek željeli raditi za njega – naglasio je Bosančić.

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić pak istaknuo je kako Vinkovci danas predstavljaju najživlje mjesto u našoj županiji kada je u pitanju gospodarstvo, dok je ministar obrane Mario Banožić kao izlaslanik premijera RH podsjetio na velike projekte koji su u Vinkovcima zadnjih godina ostvareni kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

- Taj projekt koji je u početku za mnoge bio enigma i smatrao se stranačkom idejom, pokazao je da ima rezultate. Gotovo četiri milijarde kuna od više od 20 koliko je povučeno do sada, završilo je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od čega milijarda upravo u Vinkovcima. Država je nedavno gradu darovala 111 hektara zemljišta za proširenje gospodarske zone Zalužje, a u planu je i da se sadašnja državna cesta koja Vinkovce spaja s Županjom i autocestom A3 i prolazi pored buduće zone, proširi na četiri prometne trake kako bi se do Zalužja dolazilo što brže i sigurnije – istaknuo je Banožić.

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Vinkovaca uručena su i priznanja te zlatna plaketa Grb grada Vinkovaca. Laurati su umirovljeni prof. dr.sc. Đuro Senčić, za posebne zasluge u znanosti, obrazovanju i kulturi, potom umirovljeni pukovnik Ivan Petrinović, prvi zapovjednik 109. vinkovačke brigade za iskazani doprinos u Domovinskom ratu te razvoj i jačanje obrambenih sposobnosti bivše općine Vinkovci. U gospodarskoj djelatnosti priznanje je dobila tvrtka Dilj koja ove godine obilježava stoljeće rada, a za iznimne sportske rezultate te promociju grada i županije MNK Futsal Aurelia.

Povodom Dana grada Vinkovaca u središtu grada s početkom u 21 sati koncert će održati Nina Badrić.

Pročitano 419 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar