Ispiši ovu stranicu

Gorio Kopački rit, stradala flora i fauna

Kopački rit Kopački rit Foto: HRV / Matea Karlović

U srijedu tijekom poslijepodneva buknuo je požara na području Parka prirode „Kopački rit”, koji je tijekom večeri stavljen pod nadzor, a ugašen je jutros, doznaje HRV. U gašenju požara sudjelovalo je 50 vatrogasaca osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe i pripadnici nekoliko osječkih te baranjskih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Zoran Pakšec, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek izvjestio je kako je opožareno oko 40 hektara površine, pojašnjavajući kako je požar suhe trave buknuo na području između baranjske općine Bilje, na krajnjem istoku Parka prirode „Kopački rit”.

- Situaciju je dodatno otežavala činjenica što je bio zahvaćen i dio u blizini minski sumnjivog područja. Ruža vjetrova mijenjala je smjer i pa je požarna fronte u pojedinim trenucima bila oko deset kilometara – pojasnio je Zoran Pakšec.

Pakšec kaže kako tijekom gašenja požara, srećom, nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca, ljudskih žrtava, niti imovine građana, a požar je u pojedinim dijelovima bio udaljen od pet do sedam kilometara zračne udaljenosti od prvih naselja.

 PADAO PEPEO

Tijekom požara, gusti crni dim vidio se iz svih dijelova Osijeka, najviše su ga vidjeli stanovnici Donjeg grada, Zelenog polja, Nemetina i Sarvaša.

Gusti dim nad Osijekom kod dijela građana izazvao je paniku, no Pakšec je objasnio kako je gorjelo na lijevoj obali Drave, tako da za Osijek nije postojala realna opasnost od širenja požara. Dodao je kako o razmjerima veličine požara i jačine vjetra dovoljno govori i činjenica što je u pojedinim dijelovima Osijeka još jutros zrakom padao pepeo te se osjećao miris dima.

O nastaloj šteti Pakšec nije mogao govoriti, jer to će procijeniti djelatnici Parka prirode „Kopački rit”, no neosporno je da je velika šteta pričinjena i flori i fauni.

- O uzrocima požara teško je špekulirati. Policijski očevid zasigurno će dati odgovor i na to pitanje, no mislim kako uzrok izbijanja požara nije ljudski faktor, budući je požar izbio na minski sumnjivom predjelu, gdje je zabranjeno ljudsko kretanje – izrazio je mišljenje Pakšec.

Pročitano 433 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac