Ispiši ovu stranicu

Milijun kuna potpora vukovarskim poljoprivrednicima

Milijun kuna potpora vukovarskim poljoprivrednicima Foto: Klaudija Boras

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik Filip Sušac danas su uručili ugovore poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na bespovratne potpore putem Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi na području grada Vukovara za 2022. godinu.

Sedmu godinu za redom Grad Vukovar na ovaj način potiče razvoj vukovarskih OPG-ova te je uspješna realizacija ovog projekta jasan pokazatelj posvećenosti Grada Vukovara, ali i povjerenja te kvalitetne suradnje s gospodarstvenicima Vukovara koji osigurana sredstva iskorištavaju u potpunosti, istaknuo je gradonačelnik. Tom je prilikom Penava naglasio kako je od 2015. godine do danas, Grad Vukovar u razvoj i poticanje poljoprivrede uložio preko 6 milijuna kuna.

- Iz godine u godinu povećavali smo iznos sredstava koji smo dodjeljivali, a jednako tako, iz godine u godinu se digao i postotak koji su poljoprivrednici povukli. Ovo je program koji je rađen kroz dogovor i suradnju s poljoprivrednicima te se svake godine modificira sukladno njihovim potrebama, ali i potrebama tržišta, stoga nam je drago vidjeti da su mnogi ovu priliku iskoristili kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i postali konkurentniji, što nam je bila i prvotna namjera – pojasnio je Penava te se prilikom obraćanja osvrnuo i na trenutnu globalnu krizu.

- Svi prizemljeno gledamo u budućnost gdje nas se zbog aktualnih politika, koje su pogrešne, dovodi do stanja koje će zasigurno utjecati i na samu proizvodnju. Nadam se kako će ova sredstva biti od pomoći pri susretu s udarom koji nam slijedi već u ovoj godini, a osobito i u 2023. godini – rekao je Penava.

OPG-ovac Marko Karaula, koji je ostvario pravo na potporu u iznosu od 13 tisuća kuna, zahvalio je gradonačelniku na potpori te istaknuo kako je gorući problem hrana za preživljavanje životinja te rastuće cijene energenata, a iznos od dobivene potpore, već je uložio.

- Još od prošle godine hrane za životinje u Hrvatskoj nema za kupiti, ovisni smo o Srbiji i BiH. OPG-ovcima je jako teško, borimo se svim sredstvima kako bismo opstali – kazao je Karaula.

Javnim pozivom bilo je osigurano milijun kuna koji su utrošeni u cijelosti, a 45 podnositelja zahtjeva ostvarilo je pravo na 59 potpora, pojasnila je pročelnica UO za gospodarstvo grada Vukovara Kristina Bilić.

- Najviše je iskorištena mjera ulaganja u mehanizaciju, za koju je od milijun kuna dodjeljeno 670 tisuća kuna. Ono što nam je također drago je da se mjera koja se odnosi na pčelare ove godine koristila u znatnije više nego prethodnih godina – istaknula je Bilić.

OPG-ovac Ivan Dumendžić pola dobivenih sredstava uložio je u opremu, a ostatak za izradu web trgovine.
- Nas je tržište već prepoznalo i prodajemo svoje proizvode diljem cijele Hrvatske i Europe. Smatram da smo došli do te razine da možemo svoje proizvode plasirati putem web prodaje – rekao je Dumendžić.

Najveći iznos koji je podnositelj zahtjeva mogao ostvariti je 50.000,00 kuna, a minimalan iznos prihvatljivih troškova potpore nije mogao biti manji od 1.000,00 kuna.

Pročitano 432 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI