Ispiši ovu stranicu

Čestitke za promociju vučedolske kulture i Vukovara

Prijem kod zamjenika gradonačelnika Prijem kod zamjenika gradonačelnika Foto: Valerija Lozančić

Na nedavno održanom međunarodnom filmskom festivalu u Madridu, Darko Puharić osvojio je prvu nagradu za najboljeg redatelja dugometražnog filma za film Vučedolska jarebica, drugi od pet filmova iz dokumentarno-igranog serijala Vučedolske tajne. Također, Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol Europska komisija dodijelila je Oznaku europske baštine, a koja je zaslužena zbog aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva kao i zbog održivog korištenja kulturne i prirodne baštine. Tim povodom redatelju Puhariću i ravnateljici muzeja Mireli Hutinec u ime Grada čestitali su zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac naglasio je kako ove nagrade doprinose promociji ne samo Vukovara i Vučedolske kulture, već i cijele Hrvatske.
- Ova priča Vukovar i Vučedol izdiže na novu razinu. Nažalost, važnost vučedolske kulture nije dovoljno prepoznata, ali je tu važnost prepoznao Darko koji je krenuo sa snimanjem ovog serijala. S druge stran, muzej je također svojim radom zaslužio i dobio Oznaku europske baštine. Stoga im čestitamo na osvojenim nagradama i zahvaljujemo jer vrijednim trudom i radom doprinose promociji našega grada i njegove bogate povijesti, ali i cijele Hrvatske. Grad Vukovar nastavljat će podržavati njihov rad – poručio je Sušac.

Film Vučedolska jarebica prikazan je na 20-ak festivala, a reakcije na njega su odlične, rekao je redatelj Darko Puharić.
- Film je do sada osvojio 6 nagrada, a zadatak profesora Durmana i mene bio je promocija Vukovara i Vučedolske kulture. Zanimljiva je činjenica da smo nagradu osvojili i na festivalu u Grčkoj, a profesor Durman je usporedbom grčke mitologije i vučedolske kulture došao do toga da su iskonski korijeni priče grčke mitologije u metalurgiji vučedolske kulture. Stoga je velika čast u Grčkoj prikazivati takav film i osvajati nagrade - rekao je Puharić te dodao kako im je pobjeda u Madridu najveći ponos.
Scenarij za serijal Vučedolske tajne potpisuje prof. Aleksandar Durman, a rađen je prema njegovom znanstvenom radu vezanom uz vučedolsku kulturu koja se rasprostirala na 13 europskih zemalja. Krajem 2023. serijal trebao bi biti završen i plasiran na europsko tržište.

Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec naglasila je kako je značaj vučedolske kulture izniman te će nastaviti raditi na njenom istraživanju i promidžbi.
-Muzej u ulozi prezentacije baštine koju čuvamo izuzetno je značajan i stoga ćemo i dalje nastaviti u tom smislu raditi na promidžbi, istraživanju, proučavanjima i interpretacijama znanstvenih rezultata našega istraživanja, a time ćemo osnažiti europsku baštinu koju čuvamo, što je u konačnici naša glavna zadaća – poručila je Hutinec dodajući kako svi stručnjaci za vučedolsku kulturu i institucije zajedno trebaju pružati potporu snimanju ovoga serijala i promociji vučedolske kulture u svijetu.

Pročitano 412 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić