Ispiši ovu stranicu

Održana akcija čišćenja korita Dunava

Fotografiranje prije akcije čišćenja Fotografiranje prije akcije čišćenja Foto: Valerija Lozančić

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizirao je, pod nazivom „VUKOVAR 2022“, 12. akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav. Cilj akcije je zaštita okoliša i održavanje čistoće rijeke Dunav kao i poticanje i jačanje ekološke svijesti javnosti te zaštita raznih biljnih i životinjskih vrsta koje u njoj obitavaju.

-Razlog za pokretanje ove akcije je nebriga tj. loša svijest građana o važnosti očuvanja prirodnih ljepota naših rijeka te neodgovorno bacanje plastičnih predmeta i drugih nerazgradivih otpada. Nedavno smo na mjestu provođenja akcije locirali potopljeni čamac, štednjak te niz auto guma i plastičnih boca – rekao je predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti „Vukovar“ Mario Kamenjaš dodajući kako je ovo akcija koja zahtijeva izuzetnu opreznost i stoga im je sigurnost ronilaca na prvome mjestu.
-Temperatura Dunava je 27 Celzijevih stupnjeva. Dubina na tome dijelu rijeke je do 4 metra, a vidljivost je vrlo mala – dodao je Kamenjaš.

U akciji održanoj na potezu od Luke Vukovar do zgrada Dunav 1 i 2 sudjelovalo je 22 ronilaca iz cijele Hrvatske i BiH koje su, prije samog početka, pozdravili zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Ronioci Valerija Lozančić

-Čestitao bih i zahvalio Klubu podvodnih aktivnosti „Vukovar“ , ali i svim sudionicima ove akcije na entuzijazmu, ljubavi, volji, radu i rezultatima koje postižu. Posebice stoga što pružaju primjer kako treba voditi brigu o zaštiti okoliša i čistoći voda jer je ovo jedini planet koji imamo – rekao je zamjenik Orešković naglasivši kako će ovakve hvalevrijedne akcije uvijek imati potporu Županije.

-Potporu ovoj akciji redovno daje i Grad Vukovar jer je zaštita okoliša, održavanje čistoće rijeke te zaštita biljnih i životinjskih vrsta koje u njoj obitavaju izuzetno važna. Rijeke, jezera i mora nisu mjesta na kojima se odlaže otpad stoga ovom akcijom zajednički šaljemo poruku i pozivamo naše sugrađane da savjesnim ponašanjem čuvaju naš grad i njegove rijeke – poručio je Penava.

Kamilo Čuljak, predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza rekao je kako u Hrvatskoj djeluje oko stotinu ronilačkih klubova, a godišnje provedu 150-200 ovakvih akcija čišćenja rijeka, jezera ili podmorja.

Pročitano 448 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić