Ispiši ovu stranicu

Potvrđena srbijanska optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota, čeka se reakcija Vlade RH

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je 31. ožujka ove godine pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 67-godišnjeg Vladimira Mikca iz Ptuja, 69-godišnjeg Zdenka Radulja iz Osijeka, 69-godišnjeg Željka Jelenića iz Pule i 64-godišnjeg Danijela Borovića iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. tijekom akcije Oluja naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada koji se prije zvao Bosanski Novi. Tužiteljstvo Srbije ih smatra odgovornima za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu.U tim je napadima, navodi se u optužnici, identificirano 13 poginulih, od kojih šestero djece, te 24 ranjenih. Nakon što je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio optužnice stekli su se uvjeti da se pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu može zakazati suđenje, najvjerojatnije u odsutnosti optuženih.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA I JAVNE UPRAVE: OKRIVLJENICI NISU OBAVIJEŠTENI NITI ISPITANI

U lipnju ove godine hrvatski premijer Andrej Plenković je, reagirajući na tadašnje rješenje o potvrđivanju optužnice, odbacio utemeljenost srbijanskih optužbi protiv hrvatskih pilota, a odbacujući i srbijansku regionalnu jurisdikciju, rekao je da je Hrvatska dogovorom htjela riješiti taj problem, ali su se sa srbijanske strane na to oglušili. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin na te je Plenkovićeve ocjene odgovorio kako bi "da vlada Hrvatske nije već 17 godina odbijala suradnju s tužiteljstvom BiH u slučaju granatiranja izbjegličke kolone, Srbija možda mogla povjerovati da će Hrvatska, ipak, jednom suditi za zločine počinjene nad Srbima".

Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa i javne uprave ovih su dana priopćili da Republika Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim tijelima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srbijanskih medija.

„Okrivljenici kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske.Time su evidentno narušena njihova prava koja im kao okrivljenicima u kaznenom postupku jamči Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koja se upravo ostvaruju primjenom instrumenata međunarodne pravne pomoći. Vlada Republike Hrvatske iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata. Prilikom donošenja bilo kakvih odluka Vlada Republike Hrvatske vodit će računa o državnim interesima i najboljim interesima osoba protiv kojih srbijanska strana, suprotno međunarodnim pravima i običajima, pokreće kaznene postupke", stoji, između ostaloga, u priopćenju iz Ministarstva pravosuđa i javne uprve RH.

VUČIĆ U SVOM STILU

Nakon što je optužnica protiv hrvatskih pilota potvrđena, čeka se potez Hrvatske. U međuvremenu o ovoj se optužnici oglasio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Nisam tužitelj za ratne zločine, ali sam ponosan na činjenicu da je netko imao hrabrosti poslije 27 godina da traži odgovornost za ubijenu srpsku djecu i nadam se da će zločinci odgovarati. Oni koji su stvarno ubijali i pritom su proglašavani za junake – poručio je Vučić

Na ovu je izjavu odgovorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekavši da je ta optužnica pravno neutemeljena.

JANDROKOVIĆ: AKO ŽELE PREMA EU MORAJU SE EUROPSKI PONAŠATI

- Ona je isključivo političke prirode, mi je odbacujemo i povući ćemo sve potrebne korake kako bismo zaštitili naše građane. Srbija je zemlja koja ima puno vlastitih problema, oko Kosova, oko toga hoće li na rusku stranu ili stranu zapada i onda koristi ovakve stvari kako bi skretala pozornost sa svojih stvarnih problema. Okrenite se budućnosti i pogledajte se u ogledalo – odgovorio je Jandroković te najavio i reakciju u sklopu srbijanskog pristupanja EU.

- Hrvatska će koristiti pregovore kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerirati. Ako žele prema Europskoj uniji, moraju se europski ponašati. Moraju odlučiti žele li prema Rusiji ili zapadu – poručio je Jandroković.

Vladajući će o ovom suđenju hrvatskim pilotima koje bi, doznaje se, moglo započeti već idući tjedan, detaljniju strategiju dogovoriti ovoga tjedna.

Izvor: HINA, Mediaservis

Pročitano 373 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar