Ispiši ovu stranicu

Suverenisti reagirali na dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar, očekuju da se pokloni žrtvama Ovčare i ogradi od Šešelja

Suverenisti reagirali na dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar, očekuju da se pokloni žrtvama Ovčare i ogradi od Šešelja Foto: HRV/Marija Molnar

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček reagirao je na najavljeni posjet patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija Vukovaru 15. i 16.listopada ove godine zbog posvete obnovljene crkve Svetoga Nikolaja i zgrade Srpskoga doma u Vukovaru. Na konferenciji za medije održanoj u strančkim prostorijama u Vukovaru, naglasio je kako je datum posjeta 16.listopada nespretno odabran jer je toga dana obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre.

- Hrvatski se narod toga dana prisjeća pogibije Blage Zadre, jedinog generala iz Vukovara koji je aktivno sudjelovao u bitci za Vukovar. Ovaj je grad najveće stratište hrvatskoga naroda u novijoj hrvatskoj povijesti. Život je izgubilo 2717 ljudi, a još uvijek tragamo za 380 nestalih. Od patrijarha očekujemo da se u duhu ekumenizma i istinskoga kršćanstva pokloni žrtvama Ovčare, ubijenima nakon okupacije Vukovara. Bio bi to mali korak za patrijarha, ali veliki za buduće odnose Hrvata i Srba, kako u Vukovaru tako i za buduće odnose dviju država – poručio je Pavliček.

Naglasio je i da od patrijarha Porfirija u Vukovaru očekuju da se ogradi od odlikovanja koje je jedna eparhija Srpske pravoslavne crkve dodijelila ratnom zločincu Vojislavu Šešelju u srpnju ove godine.

- Upravo su Šešeljeve četničke horde pljačkale, palile, ubijale i silovale po Vukovaru 1991.godine i mislim da je ograđivanje patrijarha od toga najmanje što se očekuje od njegova dolaska u Vukovar – naglasio je Pavliček.

Još jednom je istaknuo da je datum dolaska patrijarha Porfirija nespretno odabran jer su ratne rane još uvijek svježe i da su organizatori to trebali imati  u vidu i odabrati prikladniji trenutak za posjet. .

Pročitano 636 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar