Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru obilježen Svjetski dan jabuka

U  Vukovaru obilježen Svjetski dan jabuka Foto: Valerija Lozančić

S ciljem upoznavanja građana o utjecaju jabuka na zdravlje, kvaliteti domaćih jabuka i važnosti kupovine domaćih proizvoda, Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s Agro-klasterom d.o.o. i šest drugih klastera organizirala je u Vukovaru obilježavanje Svjetskog dana jabuka.

U središtu grada postavljeni su promotivni štandovi na kojima su se građani mogli upoznati s kampanjom “Domaće je naše” i porukom “Okusi najbolje”, a dijeljene su im i jabuke te sok od jabuka. Događaju je nazočio i zamjenik župana Franjo Orešković. - Svjesni smo da je jabuka jedna od najzdravijih namirnica i da je naša zemlja kvalitetna pa ako kupujemo domaće, znamo što jedemo – poručio je dožupan.

Franjo Orešković Valerija Lozančić 2022

Direktor Agro-klastera d.o.o. Zdenko Podolar naglasio je kako unatoč tome što je jabuka jedno od najzdravijih voća, svake se godine sve manje uzgaja. -Jabuka, koju zovemo kraljica voća, svake se godine sve manje proizvodi na našim prostorima. Stoga želimo da joj se vrati mjesto koje joj pripada, rekao je Podolar dodajući kako je do prije desetak godina jabuka bila najzastupljenija u proizvodnji domaćih voćara. - U RH jabuka se proizvodi na oko 5.100 ha, a preko 90% od 19.000 proizvođača su mali proizvođači i stoga je ona vrlo važna za te ljude. U našoj županiji prije desetak godina nasade jabuka imali smo na oko 515 ha, a danas tek na oko 360 ha. I ova akcija jedan je od načina da promoviramo jabuku kao značajan proizvod domaćih uzgajivača i značajno voće u našoj prehrani – rekao je Podloar.

Uz jabuke i sok od jabuka, građanima su tom prigodom dijeljene i bundeve. Naime, Općina Tovarnik i Udruga Breskorka promovirale su “Tovarnički jesenski festival” uz podjelu budeve koja je osvojila drugu nagradu na ovogodišnjem festivalu. Bundevu je rezao zamjenik župana, a događaju su nazočili i vrtićanci iz Sotina.

Pročitano 288 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić