Ispiši ovu stranicu

Na tradicionalnoj kestenijadi u Vukovaru građani upoznati s važnošću pregleda prostate

Na tradicionalnoj kestenijadi u Vukovaru građani upoznati s važnošću pregleda prostate Valerija Lozančić

Udruga za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka prostate Prostata Vukovar održala je, u suradnji s Gradom Vukovarom, u središtu grada tradicionalnu kestenijadu – edukativno informativni događaj kojeg organiziraju s ciljem edukacije građana o bolestima prostate, promicanja važnosti preventivnog pregleda prostate i prevencije malignih oboljenja. Naime, rak prostate najčešći je rak u muškaraca, a u ranoj fazi, u kojoj je jedino izlječiv, nema simptoma.

-Godišnje imamo 1.700 do 2.000 novooboljelih od karcinoma prostate, a 500-600 smrtnih slučajeva i to želimo promijeniti. Svake smo godine sve uspješniji, ali uvijek moramo računati na svijest cjelokupne populacije. Muškarci moraju znati da se, kada prođu 50 godina, prostata mijenja tako da trebaju pratiti u kojemu smjeru ta promjena ide i eventualni karcinom otkriti u fazi u kojoj je izlječiv – rekao je vukovarski urolog dr. Vaso Žarkić, predsjednik Udruge Prostata.

Preventivnoj akciji nazočili su gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te pročelnik za društvene djelatnosti Josip Paloš.
-Važno je informirati širu javnost o pravovremenom i preventivnom ponašanju kada je u pitanju zdravlje. Vjerujem kako na ovaj način zajednički doprinosimo podizanju svijesti te informiranju o poduzimanju redovitih i potrebnih koraka jer najsnažnije oružje protiv zloćudnih bolesti ovakve vrste je upravo prevencija. Stoga, budimo odgovorni prema sebi i svome zdravlju – poručio je Penava.

U Hrvatskoj, uz vukovarsku, postoji samo varaždinska podružnica udruge.

Građanima je tom prigodom, uz letke, dijeljeno i pečeno kestenje.

Pročitano 422 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić