Ispiši ovu stranicu

Vojno hodočašće u Iloku

Na početku 7. Pokrajinskog hodočašća Hrvatske vojske i policije na katoličkom groblju u Iloku položeni su vijenci i upaljenje svijeća za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Vijenac je položilo izaslanstvo Hrvatske vojske i policije predvođeno brigadnim generalom Željkom Ljubasom, zapovjednikom Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan", a nazočni su bili načelnici ili zamjenici policijskih uprava osječko-baranjske, vukovarsko-srijemske i brodsko-posavske.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položila Zrinka Čobanković, a u ime Grada Iloka gradonačelnica Marina Budimir. Učinili su to i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Grada Iloka te Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Grada Iloka. Molitvu je predvodio fra Mato Vincetić.

Sudionici vojnoga hodočašća, njih oko 70, u procesiji su pošli od kapelice sv. Ivana Nepomuka do mjesne crvke sv. Ivana Kapistrana gdje je svetu misu služio vojni ordinarij Jure Bogdan.

Zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" brigadir Dražen Batrnek rekao je da je u Domovinskom ratu većina pripadnika Hrvatske vojske i policije nosila krunicu te da se i dan danas zadržala ta tradicija.
Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece naglasio je kako je u vrijeme rata Osječko-baranjska policija dala šezdeset života u obrani domovine.
Gradonačelnica Iloka Marina Budimir istaknula je da je sveti Ivan Kapistran zaštitnik vojske te da vojnici zbog toga i dolaze na hodočašće.

Pročitano 347 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun