Ispiši ovu stranicu

Nisu se stekli uvjeti za proširivanje prava nacionalnih manjina

Nisu se stekli uvjeti za proširivanje prava nacionalnih manjina Foto: Valerija Lozančić

Na protekloj sjednici Gradskoga vijeća Vukovara donesen je zaključak kako se nisu stekli uvjeti za proširivanje prava nacionalnih manjina, a razriješena je i dužnosti ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar.

Nakon duge rasprave s 14 glasova ZA i tri PROTIV na sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara usvojen je Zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijalogu među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine. Naime, Gradsko vijeće Grada Vukovara svakog listopada raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, u javnu uporabu uvesti srpski jezik i ćirilično pismo.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da se građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste svim zajamčenim pravima te da se nisu stekli uvjeti za proširivanje tih prava jer, sukladno posljednjem popisu stanovništva, u Vukovaru živi 29,73 posto Srba. Naglasio je i kako su se sada stekli uvjeti za normalan život.
- S ovim popisom i vraćanjem akata na prijašnju točku Vukovar će dobiti priliku za barem deset godina stabilnosti i nastavka procesa proisteklih iz mirne reintegracije. Ljudi će moći normalnije, opuštenije živjeti bez tog nepotrebnog tereta koji je nametnut gradu Vukovaru - poručio je Penava.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Nikola Mažar rekao je kako je sve počelo kada su u rujnu 2013. po nalogu tadašnjeg predsjednika Vlade Zorana Milanovića u gradu stavljene dvojezične ploče.

-Cjelokupan taj proces oko postavljanja dvojezičnih ploča bio je kriv, ispolitiziran, politički motiviran, i nažalost unio je nemir među građane i građanke Vukovara koji smo mi vukovarski vijećnici HDZ-a pokušali smiriti tako da smo uputili Ustavnom sudu upit i koji je tada sukladno članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dao pravorijek da se članci toga zakona i svih drugih posebnih zakona moraju primjenjivati na način poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda uz razvijanje dijaloga, snošljivosti, tolerancije – rekao je Mažar.

Predsjednik GV-a Željko Sabo, koji je u to doba bio gradonačelnik, rekao je kako ni on kao tadašnji gradonačelnik nije bio upoznat da netko, dok je on sjedio u svojem uredu u Gradskoj upravi, u prizemlju postavlja dvojezičnu ploču.

Predsjednik Kluba vijećnika Hrvatskih suverenista Vedran Vuleta rekao je kako ćirilica nikada nije niti trebala biti u Vukovaru.
- Da je popis stanovništva iz 2011. bio kakav je trebao biti, a nije, mi danas u Vukovaru o ovome ne bismo uopće raspravljali. Vukovarski Srbi da do danas nisu prihvatili realnost da je Vukovar bio i ostao hrvatski grad. I danas ne izgovarate imena ulica kako se zovu, već po svome. Protiv ste i da nam djeca idu u iste razrede,zalažete se za podijeljenu nastavu. Kamo to vodi? - upitao je Vuleta.

Vijećnik SDSS-a Dejan Drakulić naglasio je kako činjenica što u Vukovaru više nema trećine Srba ne znači i ukidanje njihovih prava ističući kako su ona zajamčena međunarodnim pravom i sporazumima.

Srđan Milaković (DSS) dodao je kako „to pravo baš i nisu konzumirali.


Većinom glasova donesena je i odluka o pristupanju promjeni Statuta Grada Vukovara.

Također, na prijedlog Upravnog vijeća knjižnice, Odbor za izbor i imenovanja većinom je glasova razriješio dužnosti ravnateljicu Gradske knjižnice Vukovar Jelenu Miškić te v.d. imenovao Anitu Baier Jakovac. Miškić je tom prigodom rekla kako je riječ o političkim razlozima.

Pročitano 796 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić