Ispiši ovu stranicu

Benzin i dizel značajno poskupjeli, Vlada ipak intervenirala u cijenu plavog dizela

Značajno poskupljenje Značajno poskupljenje Foto: HRV / M. Karlović

Jutros je vozače na benzinskim postajama dočekalo drastično poskupljenje goriva.

Cijena litre Eurodizela porasla je za kunu i 14 lipa te ona sada iznosi 13 kuna 44 lipe. Litra Eurosupera 95 porasla je za 38 lipa te je sada 11 kuna i 10 lipa. Iako su benzin i dizel značajno poskupjeli, Vlada je ipak intervenirala u kategoriji plavog dizela čija je cijena ostala ograničena na 8 kuna i 49 lipa po litri. Stručnjak za energetiku Davor Štern za Media servis je prokomentirao Vladinu odluku.

- Mislim da osnovni problem leži u tome da se naša cijena derivata bazira kao drugdje u svijetu na temelju burzi koje ne oslikavaju stvarnu cijenu u odnosu na vrijednost proizvoda, ali za to treba imati više hrabrosti i napraviti jedan iskorak, vezati cijenu derivata za cijenu koštanja derivata i izbjeći zamke manipulacije na burzama – rekao je Štern, objašnjavajući kako je Vlada odlučila jedino intervenirati u cijenu plavog dizela, jer ipak jedan veliki dio ekonomije, odnosno gospodarstva ovisi o njemu.

Štern smatra da trebamo shvatiti da imamo svoju rafineriju u kojoj se prerađuje nafta koja ima svjetsku cijenu i da se temeljem prerade u našoj rafineriji formira cijena na tržištu. Nestašica dizela je vezana uz štrajk u Francuskoj, ističe, kao i visoke cijene plina zbog kojih su velike kompanije počele umjesto plina koristi dizel za proizvodnju električne energiju.

I dok građane doživljavaju novi udarac na već stanjeni proračun, predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac pozdravlja Vladinu odluku.

- Situacija je postala takva da je poslovanje bilo totalno neodrživo, svi smo u branši došli do kraja, nemamo više sredstava i nagomilani gubici su enormni. Pozdravljamo to, želimo da Vlada nađe isto tako modus krajnje formalan gdje ćemo poslovati s pozitivnim rezultatom da može podmirivati sve svoje obveze i da jednostavno funkcionira tržište jer će u protivnom tržište biti bez goriva i biti će velikih problema – komentirao je Miljevac.

 

Pročitano 644 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac