Ispiši ovu stranicu

Mladi raspravljali o demografiji i potencijalima ruralnoga prostora

Mladi raspravljali o demografiji i potencijalima ruralnoga prostora Foto: SSMH

U organizaciji udruge Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) u Sikirevcima je održana panel rasprava pod nazivom Demografija i potencijali ruralnog prostora. Riječ je o aktivnosti u okviru projekta Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora.

- Svjetski savez mladih Hrvatska  je udruga mladih osnovana 2013.godine, a osim u Zagrebu gdje nam je sjedište, djelujemo i u Osijeku te Splitu. Riječ je o organizaciji međunarodne razine osnovanoj krajem 90-tih godina u New Yorku. Naše se djelovanje oslanja na ljudsko dostojanstvo, vrijednosti koje štite prava čovjeka i dr. Otkako je ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju krenulo iseljavanje iz naše zemlje, bavimo se demografijom i demografskim trendovima, upozoravamo na moguće posljedice negativnih demografskih trendova te zagovaramo cjelovite javne politike usmjerene mladima i obiteljima. Kroz provedene okrugle stolove i projekte iz Erasmus programa rodila se i ideja o pokretanju većeg projekta pa je tako nastao ovaj pod nazivom Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora, financiran iz Europskog socijalnog fonda – istaknuo je Ivan Majstorić, voditelj projekta.

Projekt je u trećoj, završnoj godini provedbe, vrijedan je oko 3,5 milijuna kuna, a cilj mu je kreirati smjernice za javne politike u suradnji s partnerima tako da se projekt temelji na međusektorskoj suradnji.

S obzirom da je partner u projektu udruga Mladi Sikirevaca i Jaruga – Misija, panel raspravu su održali u Sikirevcima kako bi razgovarali o izazovima mladih u ruralnome prostoru, s čime se suočavaju tijekom odrastanja, obrazovanja i zapošljavanja te u konačnici o iseljavanju odnosno ostanku na selu.

Hrvoje Nikolić je kao predsjednik udruge Misija na panel raspravi istaknuo važnost suradnje sa SSMH i opisao dugogodišnje zajedničko bavljenje ostankom mladih u Hrvatskoj, posebice u ruralnim područjima. Kao veliki problem mladih iz ruralnih krajeva istaknuo je njihovu averziju prema politici, što je, kako je rekao, posebno vidljivo od izlaska na parlamentarne i predsjedničke izbore. Naglasio je da unatoč dugogodišnjem djelovanju u civilnom društvu još uvijek traži rješenje za taj problem.

Nikolina Živić, članica udruge Misija navela je i druge probleme mladih u Općini Sikirevci, ali i općenito mladih u ruralnim područjima poput nedostataka interaktivnih sadržaja, slabe prometne povezanosti sa županijskim središtem, manjka hobija, slabe ponuda kafića, restorana i sadržaja za noćne izlaske itd.

Matea Nikolić, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Sikirevci opisala je neke primjere izravnih i neizravnih demografskih mjera koje Općina Sikirevci provodi za mlade od potpora za poljoprivrednike, jednokratne financijske pomoći za rješavanje stambenog pitanja, dodjele stipendija, jednokratne potpore za rođenje djeteta i dr. Naglasila je i da Općina Sikirevci posebno potiče poduzetničke aktivnosti, a razmišlja se i o razvoju gospodarske zone.

Marko Joskić, mladi poljoprivrednik iz Jaruga podijelio je sa sudionicima panel rasprave svoj životni i poslovni put koji se oslanja na obiteljsku tradiciju. Istaknuo je probleme poljoprivrednika oko dodjele zemljišta, uvoznog lobija, ovisnosti o politici i dr. Također je naglasio da hrvatski potrošači radije biraju povoljnije uvozne proizvode, što govori o niskom životnom standardu građana Hrvatske. Istaknuo je primjer osnovane trgovine domaćih proizvoda koja se razvija u Sikirevcima od strane poljoprivrednika i jedinice lokalne samouprave, a koja, kako je rekao, ipak ulijeva nadu u bolji plasman domaćih proizvoda na tržište.

Na raspravi je sudjelovao i dr. sc. Aleksandar Vukić, znanstveni suradnik s Instituta za migracije i narodnosti koji je dao znanstevi osvrt na problem ostanka mladih na selu, posebno onih udaljenijih od većih gradova.

- Svjetski savez mladih Hrvatska nastavit će afirmirati demografske teme u javnosti i poticati mlade, političare, poslodavace i druge na promišljanje o mogućim rješenjima za depopulaciju, posebno u ruralnim područjima. Vjerujemo da će ovaj projekt doprinijeti stvaranju poticajnog okruženja u kojem će javne politike iz područja demografije imati pozitivan učinak na društveno-gospodarski razvoj Hrvatske, ali i potaknuti konstruktivnu javnu raspravu oko pitanja demografske revitalizacije nakon objavljenih rezultata popisa stanovništva – istaknuo je Majstorić.

Pročitano 441 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar