Ispiši ovu stranicu

Grad Vukovar prvi u Hrvatskoj organizacijama civilnog društva pruža ovakav vid financijske pomoći

Grad Vukovar prvi u Hrvatskoj organizacijama civilnog društva pruža ovakav vid financijske pomoći Foto: Klaudija Boras

Grad Vukovar objavio je javni poziv za dodjelu financijske potpore (zajma) udrugama u 2022. godini, a u svrhu neometanog provođenja ugovorenih programa i projekata te je time postao prva jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koja organizacijama civilnog društva pruža ovakav vid financijske pomoći.

Tim povodom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije, gdje je na samome početku istaknuo kako je Grad svjestan važnosti uloge koju za lokalnu zajednicu imaju organizacije civilnog društva te je odlučeno na ovaj način osigurati, pored redovne, i dodatnu financijsku potporu.
- Prepoznali smo ovo kao jedan od ključnih problema za udruge koje desetke milijuna kuna privlače u naš grad, a na taj način osiguravaju veliki broj zaposlenih ljudi te pomažu sugrađanima. Brojne udruge ne apliciraju na projekte obzirom na problematiku koja nastaje u vremenu međufinanciranja ugovorom preuzetih obveza – kazao je Penava.

Javni poziv odnosi se na udruge koje imaju sjedište ili podružnicu u Vukovaru te se njome osigurava provođenje programa i projekata koje udruge provode, a s ciljem rješavanja gore navedene problematike.

Pročelnik UO za društvene djelatnosti Josip Paloš naglasio je kako Grad Vukovar ima iznimno dobru suradnju s udrugama koje djeluju na području našega grada te detaljnije pojasnio kako će funkcionirati Javni poziv.
- Nesmetano provođenje ugovorenih projekata glavni je cilj, a udruge će moći prijaviti prijedlog u iznosu od najmanje 30 tisuća, a najviše 100 tisuća kuna. Ovo je zamišljeno kao fond putem kojeg si udruge osiguravaju solventnost, a po odobravanju zahtjeva za nadoknadu sredstava od strane upravljačkog tijela koje im je odobrilo sredstva, pozajmljene iznose udruge će vratiti u proračun Grada Vukovara – pojasnio je Paloš.

Po ovom javnom pozivu Grad Vukovar je osigurao 500.000,00 kuna, a s mjerom će se nastaviti i u 2023. godini, dok se za ovu godinu udruge mogu prijaviti do 15. prosinca ove godine.

 

Pročitano 359 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI