Ispiši ovu stranicu

Za obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju potrebno je oko 100 milijuna kuna

Za obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju  potrebno je oko 100 milijuna kuna Foto: Osječko-baranjska županija

Završen je projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije dvorca Eugena Savojskog u Bilju čija je ukupna vrijednost 2.216.000 kuna. Sredstvima Eurpske unije osigurano je 85 posto sredstava u ovu namjenu, a ostalo su sredstva Općine Bilje i Osječko-baranjske županije.

Na inicijativu osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i načelnika Općine Bilje Željka Cickaja 2017.godine riješeni su imovinsko-pravni odnosi i dvorcem upravljaju općina i županija.

- Svjesni smo koliko neispričanih priča krije Dvorac Eugena Savojskog i koji potencijal predstavlja za razvoj prvenstveno turističke ponude istoka Hrvatske - rekao je na završnoj konferenciji projekta župan Anušić.

Obnova dvorca stajat će oko 100 milijuna kuna, a sredstva će općina i županija tražiti u odgovrajućim programima fondova Europske unije,

- Ovo je najvrjedniji projekt na prostoru Općine Bilje pojedinačne vrijednosti veće od 100 milijuna kuna. Dvorac će u dijelu biti muzejski i perjanica turizma u Osječko-baranjskoj županiji. S Belejm i Muzejom Slavonije razgovaramo oko eksponata jer to je neodvojivo. Pokušavamo mu vratiti dušu kroz sadržaj i priču koja nas može vratiti u prošlost – istaknuo je načelnik Cickaj.

Interpretacijsku studiju prostora Dvorca izradile su Jasna Horvat i Josipa Mijoč te na završnoj konferenciji predstavile najvažnija rješenja.

- Studija je imala za cilj pokazati više planove interpretacije, širi – u prvom planu je dvorac koji je Eugen Savojski izgradio vlastitim novcem kao jednog od pet u svijetu. Prema našim izvorima Eugen Savojski u biljskom je dvorcu donio stratešku, važnu odluku kojom je povezao jugoistočnu Europu sustavom 12 gradova utvrda povezanih rijekama. Biljski dvorac bilo je njegovo privatno sjedište – rekla je Horvat i dodala da je intimniji plan, povezan je s njegovim životopisom, navikama i najbližim suradnicima.

Na konferenciji s emoglo doznati i da će dvorac biti opremljen multimedijalnim sadržanima prema potrebama modernog turista. Studijom je dvorcu dodijeljen naziv Ars Eugenium, a predstavljao bi i gospodarsku poveznicu lokalne zajednice, obrta i obiteljskih gospodarstva u Baranji i Osječko-baranjskoj županiji.

 

Pročitano 376 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar