Ispiši ovu stranicu

Lažne dojave o bombama u sudovima u Vukovaru i Vinkovcima

Dojave u Vukovaru i Vinkovcima lažne Dojave u Vukovaru i Vinkovcima lažne Foto: Ž.Kunji / HRV / 2022.

Dojave o postavljenim bombama u zgradama sudova u Vukovaru i Vinkovcima su lažne, HRV-u je potvrdila glasnogovornica PU vukovarsko-srijemske Martina Halas.

- Djelatnici protueksplozijske jedinice policije su pregledali zgrade, strogo slijedeći protokol za postupanjem u ovakvim slučajevima, te su konstatirali kako su dojave bile lažne. Djelatnici sudova su vraćeni na posao, nakon što su prethodno bili evakuirani kao i stranke – izjavila nam je Halas, dodajući kako policija nastavlja kriminalističko istraživanje vezano dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.

Promet Županijskom ulicom u Vukovaru teče neometano, dok je promet ulicama Andrije Hebranga i Vesne Bosanac u blizini zgrade Općinskog državnog odvjetništva privremeno blokiran.

Danas tijekom prijepodnevnih sati anonimne dojave upućene su pravosudna tijela u cijeloj Hrvatskoj, objavili su iz MUP-a.

"Jutros, 5. prosinca, u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo je informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području navodno postavljene eksplozivne naprave.

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana.

Podsjećamo sve građane na samozaštitno ponašanje i pozivamo ih da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192", objavio je MUP RH.

 PRIJETNJA I VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

Dubrovački vjesnik javlja kako je ovo tekst poruke prijetećeg sadržaja: "U sudu je postavljena bomba. Srušit ćemo Vladu Republike Hrvatske. Mi nismo u ratu s običnim građanima. Molimo napustite zagradu. Ne treba nam smrt. Cilj - uništavanje zgrada. Molim te, nemoj to ignorirati. Naša upozorenja", stoji u poruci koju potpisuje Resistance.

U međuvremenu, dojave o postavljenim eksplozivnim napravama zaprimilo je i više shoping centara u državi, a u više gradova u Hrvatskoj, protueksplozijske jedinice policije su izvršili preglede zgrada/objekata pravosudnih institucija te su utvrdili kako su dojave lažne.

Predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić rekao je za HRT da ga je pravosudni policajac obavijestio o dojavi u trenutku kada su imali sastanak s izaslanstvom vrhovnog suda Ukrajine, te da mu se čini kako je to povezano s tim.

- Nekako mi se čini da je to namjerno napravljeno u ovom trenutku - rekao je Dobronić, dodajući kako mu je prva pomisao bila da je to povezano i praktički 20 minuta od početka tog sastanka stigla je ta dojava.

Pročitano 473 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac